• home
 • video
 • pas verschenen

  De Gendt: "In principe moet ik gele trui kunnen houden tot woensdag"

  De gendt mocht meteen vier keer het podium op in de Dauphiné.

  De eerste leider in de Dauphiné dit jaar is een Belg. Thomas De Gendt schudde in de eerste etappe een knap nummer uit zijn benen. "Solo winnen is zoveel mooier", zei De Gendt na de rit aan Sporza.

  Thomas De Gendt is geen veelwinnaar, maar als hij wint gebeurt dat in stijl. "Een lange vlucht is ook de enige manier waarop ik kan winnen. Dit was een etappe die er zich toe leende."

  "Ik ben tevreden dat het plannetje gelukt is. Twee bergjes voor het einde ben ik weggereden met Axel Domont. Ik wist dat ik hem in de sprint kon kloppen."

  "Maar dat was niet nodig. Ploegleider Marc Wauters zei vanuit de auto dat hij aan het kraken was. Toen ik zittend versnelde, moest hij lossen. Solo winnen is zoveel mooier."

  "In de eerste bergetappe ben ik de leiderstrui sowieso kwijt"

  De Gendt draagt morgen de gele leiderstrui, maar veroverde ook de bergtrui en de puntentrui. "Het plan was om voor de bergtrui te gaan. De gele trui is natuurlijk een mooie bonus."

  "In principe moet ik die de volgende twee ritten kunnen behouden. De vierde dag rijden we een tijdrit. Ik heb een minuut voorsprong op de mannen voor het klassement. Op de meeste renners kan ik dat wel houden."

  "Maar als iemand als Chris Froome een goede dag heeft en er vol voor gaat, kan hij wel een minuut terugpakken. De eerste etappe bergop zal ik de leiderstrui sowieso kwijt zijn." 

  "Alle bergritten in de Tour aangekruist"

  De conditie van Thomas De Gendt doet het beste verhopen voor de Ronde van Frankrijk, waar hij vorig jaar nog won op de Mont Ventoux. "Ik heb drie weken stage in Spanje achter de rug, waar ik erg hard heb gereden."

  "Daar pluk ik nu de vruchten van. Als ik de Tour goed kan beginnen, zie ik geen problemen. Ik heb gezien dat er veel vlakke etappes zijn. Daar zal de ploeg voor André Greipel moeten rijden."

  "Maar ik verwacht wel dat Tiesj Benoot en ik ons dan wat mogen sparen om op volle kracht aan de bergetappes te kunnen beginnen. Zo zijn er maar zes of zeven ritten, die zijn allemaal aangekruist."