• home
 • video
 • pas verschenen

  Droomelftal van Vandenbempt en Verheyen zónder Messi: "We plegen heiligschennis"

  Met dit elftal razen Peter Vandenbempt en Gert Verheyen door de Champions League heen.

  Vanavond is het tijd voor de apotheose van het voetbalseizoen: Juventus en titelverdediger Real Madrid dagen elkaar uit in de finale van Champions League. Peter Vandenbempt en zijn cocommentator Gert Verheyen zetten voor u het ideale Champions League-elftal op papier. Zonder Lionel Messi.

  Doel: "Buffon is een icoon"

  Peter Vandenbempt: "In doel hebben we de moeilijke keuze moeten maken tussen Gianluigi Buffon (Juventus) en Manuel Neuer (Bayern München). Die laatste blijft voor ons intrinsiek de beste doelman ter wereld, maar Buffon heeft een iconische status."

  "Hij staat op de drempel van - wie weet - een historische prestatie in de Champions League-finale. Buffon is ook bepalend geweest op weg naar de finale. Denk maar aan de redding bij de kans van Iniesta in de heenwedstrijd van de kwartfinales tegen Barcelona. Die was even cruciaal als geniaal."

  "En ondanks zijn leeftijd en zijn palmares straalt Buffon nog altijd de passie uit van een gedreven jeugdspeler."

  Rechtsback: "Dani Alves (Juventus) heeft geen concurrentie"

  Peter Vandenbempt: "Dani Alves (Juventus) heeft wat ons betreft geen concurrentie op de rechtsback. De voorbije jaren was hij niet outstanding bij Barcelona. Bij Juve heeft hij zich tactisch even moeten aanpassen, maar na de winterstop heeft hij zijn allerbeste niveau weer gehaald."

  "Gert Verheyen noemt Alves de domste uitgaande transfer van Barcelona in vele jaren. Niet alleen verdedigend blinkt hij uit, met doelpunten en assists was hij beslissend in de kwartfinales en de halve finales.

   

  Centrale verdedigers: "Ramos en Chiellini vormen ondoordringbaar blok"

  Peter Vandenbempt: "In het hart van de defensie hebben we gekozen voor een combinatie van wereldklasse, voetballende kwaliteiten en smeerlapperij."

  "Chiellini (Juventus) is de beste centrale verdediger ter wereld. De Italiaan is heel hard in de duels, altijd op het randje, maar positioneel onnavolgbaar."

  "Sergio Ramos (Real Madrid) is even naast zijn schoenen gaan lopen, maar nu is hij weer naar de essentie teruggekomen. Hij is een heel sterke centrale verdediger, Ramos is erg krachtig in de duels en hij beschikt over een goeie plaatsing op standaardsituaties. Samen met Chiellini vormt hij een ondoordringbaar blok."

  Linksback: "Met Mendy belonen we revelatie Monaco"

  Peter Vandenbempt: "Op de linksback was het moeilijk kiezen. Marcelo heeft een van zijn allerbeste seizoenen gespeeld voor Real Madrid, maar we hebben toch gekozen voor een jong, aanstormend talent: Benjamin Mendy (Monaco)."

  "De flankverdediger van Monaco heeft een geweldige indruk gemaakt met zijn loopvermogen en zijn geweldige loopvermogen. Hij paste perfect in het frivole aanvalsspel van Monaco. Op deze manier belonen we ook Monaco, de revelatie van deze Champions League."

  Voor de verdediging: "De Kroatische Mozart: Luka Modric"

  Peter Vandenbempt: "Op het middenveld kiezen we voor drie weergaloze voetballers, allemaal op hun eigen manier. Luka Modric (Real Madrid) werd al een keer de Kroatische Mozart genoemd. Hij is een combinatie van overgave, duelkracht en twee fantastische voeten."

  "Modric beheerst het spel kort en lang. Modric is alomtegenwoordig en heeft zich opgewerkt tot een onmisbare pion van Real Madrid."

  Linksmidden: "Kroos houdt het simpel"

  Peter Vandenbempt: "Zelf ben ik al vele jaren grote fan van de Toni Kroos (Real Madrid). Hij heeft een enorme vista en hij houdt het spel eenvoudig."

  "Kroos is een cruciale pion in het raderwerk van Real Madrid. Zijn passing is onnavolgbaar. En hij kan scoren vanuit de tweede lijn."

  Rechtsmidden: "18-karaatsprestatie van Thiago Alcantara"

  Peter Vandenbempt: "Omdat er ook een speler van Bayern München moet bij zijn, kiezen we voor Thiago Alcantara. De Spanjaard is helemaal ontbolsterd onder Ancelotti."

  "Gert en ik hebben hem gekozen op basis van zijn eerste helft in de thuiswedstrijd tegen Real Madrid. Hij leek wel van een andere planeet te komen wat betreft snelheid, balbehandeling en passing. Dat was een 5-sterren- en 18-karaatsprestatie."

  Achter de spitsen: "Dybala, de nieuwe ster aan het firmament"

  Peter Vandenbempt: "Paulo Dybala speelt bij Juventus vooral achter één spits, maar in onze ploeg zetten we achter twee spitsen. De Argentijn heeft zich sterk ontwikkeld. Zijn dribbels, zijn scorend vermogen en zijn afstandsschot maken van hem de nieuwe ster aan het firmament."

  Spits: "Ronaldo speelt outstanding in zijn nieuwe rol"

  Peter Vandenbempt: "Aan Cristiano Ronaldo konden we niet voorbij. In de eindfase heeft hij Real Madrid bijna in zijn eentje de finale ingeloodst. Zonder Ronaldo was Real Madrid al lang uitgeschakeld."

  "Hij speelt outstanding in een nieuwe rol. Ronaldo moet wat minder lopen van Zidane, hij is net iets minder egoïstisch geworden, maar hij beheerst nog altijd de essentie: doelpunten maken. In zijn rol is hij nog altijd de allerbeste van de wereld."

  Spits: "Mbappé kan beter worden dan Henry"

  Peter Vandenbempt: "Naast Ronaldo staat iemand die dat kan worden: Kylian Mbappé (Monaco). Iemand die ons ook heeft bekoord. Op 18-jarige leeftijd heeft hij een van de strafste prestaties geleverd in de Champions League."

  "Hij wordt vergeleken met Thierry Henry, maar ik denk dat hij beter kan worden. Zijn versnelling is verschroeiend, zijn balbehandeling is geweldig en zijn cool voor de goal is verbluffend. Hij heeft het allemaal om een spits van wereldklasse te worden."

   

  En Messi? "Hij was helemaal niet goed"

  Peter Vandenbempt: "Iedereen zal nu zeggen: "Waar is in godsnaam Lionel Messi gebleven?" Het was moeilijk, maar we vonden Messi niet goed genoeg dit seizoen. Toch niet voor de standaard van Lionel Messi."

  "Op de cruciale momenten stond hij er niet. Op het veld van PSG, waar Barcelona met 4-0 verloor, was hij archislecht. Maar ook in de memorabele terugwedstrijd - de 6-1 - was hij helemaal niet goed. Toen blonk niet Messi, maar wel Neymar uit."

  "We hebben heiligschennis gepleegd. We hebben de - misschien wel - de beste voetballer aller tijden aan de kant gelaten in ons elftal."