• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  5 redenen waarom u moet kijken naar de Dauphiné (de miniversie van de Tour)

  Verzorgen Bardet, Porte, Froome, Contador en Valverde het spektakel?

  Na het Giro-spektakel is het woord vanaf morgen aan de Tour-mannen. In het Critérium du Dauphiné krijgen de grote kanonnen een generale repetitie voorgeschoteld op wat hen te wachten staat in juli. Bij Sporza zit u op de eerste rij.

  1. Froome vs. klavertjevier Contador-Valverde-Porte-Bardet

  Telkens als Chris Froome de Dauphiné wint, staat hij 6 weken later te pronken met de gele trui in Parijs (2013, 2015 en 2016). Daarom is de Dauphiné voor Froome meer dan zomaar een proefexamen.

  Met Contador, Valverde, Bardet en Porte krijgt Froome een kwartet tegenover zich dat de Brit ook in de Tour het leven zuur moet maken. "Porte wordt mijn grootste uitdager in de Tour", zei Froome afgelopen week. Benieuwd of de 2 ex-ploegmaten in de Dauphiné ook al in duel gaan met elkaar.

  2. "Comeback kids" Chaves en Aru

  Het Critérium du Dauphiné betekent ook de comeback van enkele klassementstoppers die een eindje in de lappenmand lagen. Na 4 maanden treedt Johan Esteban Chaves (Orica) eindelijk weer in competitie. Zijn knie (tendinitis) was de grote boosdoener.

  Ook Fabio Aru maakt in de Dauphiné weer zijn blijde intrede. De Italiaan moest passen voor de 100e Giro met een slijmbeursontsteking aan zijn knie. Aru kan in de Dauphiné en straks de Tour misschien wel handig gebruik maken van zijn schaduwrol onder de favorieten.

  3. Liefst 21 Belgen aan de start

  • Oliver Naesen (AG2R)
  • Tim Declercq en Julien Vermote (Quick-Step Floors)
  • Ben Hermans (BMC)
  • Edward Theuns (Trek-Segafredo)
  • Jens Keukeleire (Orica)
  • Floris De Tier en Gijs Van Hoecke (Lotto-Jumbo)
  • Dimitri Claeys en Jonas Van Genechten (Cofidis)
  • Sander Armée, Tiesj Benoot, Thomas De Gendt, Tosh Van der Sande en Jelle Vanendert (Lotto-Soudal)
  • Bert De Backer (Sunweb)
  • Serge Pauwels (Dimension Data)
  • Frederik Backaert, Thomas Degand, Guillaume Van Keirsbulck en Pieter Vanspeybrouck (Wanty-Groupe Gobert)

  4. Het parcours: Alpe D'huez, tijdrit en voorsmaakje van Tour-rit

  De Dauphiné schotelt de renners heel wat lekkers voor. Twee aankomsten bergop, een tijdrit van 23,5 km en enkele pittige heuvelritten. De sprinters zullen een paar keer hard vloeken de komende week.

  Vooral de finish op Alpe d'Huez (voorlaatste rit) springt in het oog. Maar de klim voert de renners wel niet via de gekende wegen en haarspeldbochten naar de top. Minstens even interessant wordt de etappe over de steile Mont du Chat, die we in de Tour ook nog tegenkomen.

  Rittenschema
  Rit 1Saint-Etienne - Saint-Etienne170 km
  Rit 2Saint-Chamond - Arlanc171 km
  Rit 3Le Chambon-sur-Lignon - Tullins184 km
  Rit 4La Tour-du-Pin - Bourgoin-Jallieu23,5 km (tijdrit)
  Rit 5La Tour-de-Salvagny - Mâcon175 km
  Rit 6Parc des Oiseaux - Motte-Servolex145,5 km
  Rit 7Aoste - Alpe d'Huez167,5 km
  Rit 8Albertville - Plateau de Solaison115 km

  5. Elke dag live op tv en Sporza.be

  Van het Criterium du Dauphiné hoeft u bij Sporza niks te missen. De ritten zijn live te zien op Eén en op onze livestream. Van bij de start is alle actie ook live te volgen met tekst op Sporza.be. De radioluisteraars kunnen terecht op Sporza Radio (op Radio 1) voor de openingsrit en de slotrit.