• home
 • video
 • pas verschenen

  Naesen: "De Weert zou jeugdwerking in België nooit aanvallen"

  Ook in de Elfstedenronde rijdt Naesen straks met de nationale selectie.

  In de rubriek "In het spoor van" volgden we afgelopen week Oliver Naesen (AG2R). Onze landgenoot heeft het over de Ronde van België, Stijn Vandenbergh, de Tour en broer Lawrence.

  Over beloften die "geen bidons kunnen aannemen" in de Ronde van België

  Oliver Naesen reed vorige week de Ronde van België met de nationale selectie, bestaande uit 5 profs (o.a. eindwinnaar Keukeleire) en 3 beloften. "Dat was enorm plezant", zegt Naesen. "De sfeer was meteen heel goed, er zaten geen rotte appels in het team."

  Bondscoach Kevin De Weert was de ploegleider. Maar hij zorgde voor wat commotie door in een krant te zeggen dat "de 3 beloften in het begin nog geen bidons konden aannemen". "Ik heb dat artikel ook gelezen", zegt Naesen. "Maar ik denk dat het een beetje verkeerd geschreven is."

  "Kevin wou er de nadruk opleggen dat die beloften hun ogen uitgekeken hebben. Want koersen bij de profs is iets helemaal anders dan koersen bij de beloften. Hij zal dan waarschijnlijk ook gezegd hebben: "Ze konden bij wijze van spreken nog geen bidons aanpakken". Kevin apprecieert de jeugdwerking in België en zou die nooit willen aanvallen."

  Over broer Lawrence Naesen: "Supergoed bezig"

  Naast Oliver verschijnt ook zijn broer Lawrence alsmaar meer op het voorplan. "Lawrence is supergoed bezig", zegt Oliver. "Maar ik had dat wel verwacht."

  "Hij heeft ondertussen ook al zijn eerste koers gewonnen (Puivelde Koerse). Ik merk wel dat Lawrence de koers nog niet altijd goed aanvoelt. In een koers zoals de Ronde van België zou Lawrence al dicht kunnen eindigen, maar het ontbreekt hem nog aan ervaring."

  "Ik had Lawrence al graag bij mij in de ploeg gehad. Momenteel heeft hij een tweejarig contract bij Veranclassic. Maar daarna zal Lawrence volgens mij wel een stapje hogerop kunnen zetten, als hij een gezonde progressie blijft maken. En hij moet natuurlijk ook gespaard blijven van tegenslag en blessures."

  Over de komende koersen: "Elfstedenronde opnieuw met Belgische selectie"

  Voor Oliver Naesen gaat het nu in één rechte lijn naar de Tour. "Zondag start ik in de Dauphiné, waar ik natuurlijk in dienst rijd van Bardet", zegt Naesen. "We starten daar met een groot deel van de Tour-ploeg."

  "Daarna rijd ik die nieuwe wedstrijd in Brugge, de Elfstedenronde. Dat is opnieuw met de nationale selectie. Net als in de Ronde van België starten we daar met 5 profs en 3 beloften. Voor de rest staan ook nog Halle-Ingooigem en natuurlijk de Tour op mijn programma."

  Bekijk het parcours van de gloednieuwe Elfstedenronde

  Over de Tour: "Natuurlijk droom ik van ritwinst"

  Vorig jaar mocht Naesen al proeven van de Tour. En dat smaakte naar meer. "Ik heb het Tour-parcours al eens bekeken, maar die profielen zeggen natuurlijk niet alles."

  "Natuurlijk droom ik van een ritzege. Er zijn al minder sterke renners dan ik die een Tour-rit gewonnen hebben. Ik probeer in iedere koers te starten met het doel om te winnen, hoe onrealistisch dat ook is."

  "In de Tour hebben we met Bardet een kopman die op het podium kan eindigen. Maar sowieso zullen er ook ritten zijn waar een sterke vlucht naar de finish zal rijden. Kopgroepen met types zoals Greg (Van Avermaet)."

  Over Stijn Vandenbergh: "Het gaat weer goed met hem"

  Vorige week mocht Stijn Vandenbergh het ziekenhuis verlaten na een val in de Vierdaagse van Duinkerke. Hoe gaat het nu met de ploegmakker van Naesen?

  "De gevolgen van zijn val waren uiteindelijk toch iets serieuzer dan we eerst dachten", zegt Naesen. "Stijn kwam ten val op dinsdag en toen zei de ploeg dat hij zaterdag al naar huis zou mogen gaan. Maar uiteindelijk bleef hij nog 2 weken langer in het ziekenhuis (van Kortrijk)."

  "Maar nu is Stijn weer thuis en hij beantwoordt weer berichten op zijn gsm. Mijn eerste indruk is dat het echt weer goed gaat met hem, maar hij heeft veel rust nodig. “Het klokske rondslapen”, zegt hij zelf. Het was echt wel een zware val."