• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Hallucinante bedragen in Premier League: kampioen Chelsea verdient 173 miljoen

  De titel legde Chelsea geen windeieren.

  In de Premier League voetballen is een lucratieve bezigheid voor voetbalclubs. Landskampioen Chelsea kreeg dit seizoen zo'n 173 miljoen euro uitgekeerd. Rode lantaarn Sunderland verdiende toch nog een slordige 107 miljoen.

  Het afgelopen voetbalseizoen was het eerste seizoen sinds het nieuwe televisiecontract in de Premier League. De Engelse zenders Sky en BT Sports hoesten samen 6,9 miljard euro op om drie jaar lang de Premier League live uit te mogen zenden.

  De Engelse clubs zijn de grote winnaars want dat geld vloeit voor een groot deel naar hen. In totaal werd er 2,7 miljard euro verdeeld onder de 20 clubs.

  De inkomsten die de Premier League haalt uit tv-rechten in het buitenland en uit commerciële deals worden gewoon door twintig gedeeld. Een kwart van de nationale tv-rechten wordt ook eerlijk verdeeld. Het overige deel wordt uitbetaald op basis van de ranking en het aantal uitgezonden matchen van een bepaalde club.

  Chelsea komt zo als grote winnaar uit de bus. Het verdiende afgelopen seizoen maar liefst 173 miljoen euro. Tottenham werd tweede, maar verdiende toch nog iets minder dan Manchester City en Liverpool.

  Opvallend: rode lantaarn Sunderland kreeg ongeveer 107 miljoen euro. Dat is meer dan wat Leicester vorig jaar kreeg toen de club kampioen werd.

  Bedragen per club (in pond):