• home
 • video
 • pas verschenen

  Gezocht: de resten van de Braziliaanse voetballegende Garrincha

  Garrincha overleed in 1983.

  34 jaar na de dood van Garrincha, een van de beste Braziliaanse voetballers in de geschiedenis, zijn de resten van de rechtsbuiten verdwenen. "Mijn vader heeft dit niet verdiend", reageert zijn dochter.

  Manuel Francisco dos Santos, bijgenaamd Garrincha, overleed in 1983 op 49-jarige leeftijd. De Braziliaanse rechtsbuiten werd begraven in de buurt van Rio de Janeiro, maar zijn stoffelijk overschot zou daar nu niet meer liggen.

  Een van de dochters van Garrincha deed haar beklag in enkele Braziliaanse media. Volgens de dochter werd het lichaam van Garrincha vijf jaar geleden opgegraven zonder toestemming van de familie.

  Sindsdien ontbreekt elk spoor. "We hebben geen documentatie en weten niet wat er gebeurd is", klinkt het. "Mijn vader heeft dit niet verdiend."

  "Klein vogeltje" won twee keer het WK

  Garrincha, bijnaam voor "klein vogeltje", is een van de populairste voetballers in de Braziliaanse geschiedenis. Hij won met Brazilië het WK in 1958 en 1962.

  Vooral dat laatste WK staat geboekstaafd als het WK van Garrincha. Hij dirigeerde Brazilië toen na het uitvallen van Pelé als het ware in zijn eentje naar de wereldtitel.