• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Eendracht Aalst promoveert naar Eerste Amateur: "Binnen de 5 jaar naar Profliga"

  Sven Van den Bogaert is commercieel directeur van Eendracht Aalst.

  Eendracht Aalst bestaat in 2019 100 jaar. De traditieclub vertoeft sinds 2002 in de lagere regionen. Een nieuw bestuur wil weer naar het profvoetbal, zondag werd alvast de promotie naar 1e Amateur afgedwongen. Commercieel directeur Sven Van den Bogaert schetst voor Sporza het nieuwe, "financieel gezonde" elan bij stamnummer 90.

  Voor het laatst eersteklasser in 2002

  Eendracht Aalst speelde voor het laatst in eerste klasse in 2002. Toen zakte het naar derde klasse, omdat zijn licentie niet in orde was om financiële redenen. In 2015 overkwam het hetzelfde als tweedeklasser. Zo werd dit seizoen in de Tweede Amateurklasse VFV A aangevat.

  De club eindigde derde in de reguliere competitie en dwong de promotie af via een eindronde. Na de heenmatch tegen Luik thuis met 0-1 verloren te hebben, werd afgelopen zondag met 1-2 gewonnen bij Luik en was de promotie een feit.

  "Eerste bedoeling was financieel gezond worden"

  Het was zeker de bedoeling om te promoveren, legt Van den Bogaert uit. Die is sinds zijn zesde supporter en nu commercieel directeur. "De eerste bedoeling dit seizoen was om financieel gezond te worden, om te saneren en te herstructureren."

  "Maar we stelden ook een competitieve kern samen, waarmee we een rol konden spelen in Tweede Amateur. Knokke was te sterk voor ons, die waren veruit de beste van de reeks."

  "In de eindronde - wat altijd een loterij is - hebben we er alles aan gedaan en zijn we er steeds in blijven geloven. Dat we twee vliegen in één klap konden slaan (herstructureren en promoveren) maakt dit een prachtig seizoen."

  "Willen latente supporters terughalen"

  "De promotie zondag was onvoorstelbaar. Je weet dat je in een eindronde met negen clubs 11 procent kans hebt. Het is ons gelukt tegen vrij moeilijke tegenstanders."

  Het feest begon al in Luik, maar werd een volksfeest in Aalst. "Bij de terugkomst van de spelers zag je dat een traditieclub als Eendracht Aalst toch heel wat losweekt bij het grote publiek."

  "Ook heel wat latente supporters, die we misschien al een aantal jaren niet gezien hebben en we graag zouden terug willen, waren van de partij. Ik hoop dat er nog meerdere van deze events in de toekomst van de club staan aan te komen."

  "Je moet supporterspet kunnen afzetten"

  Bij Aalst liep het in het verleden al eens mis met de financiën. Daar wordt nu duchtig over gewaakt door onder meer Van den Bogaert: "We wilden geen gekke dingen doen op financieel vlak om per se te promoveren. Het gebeurt met de nodige creativiteit binnen het afgesproken budget."

  "Ik denk dat alle mensen die hier in het verleden gezeten hebben allemaal een hart voor de club hadden. Maar het is ook zeer belangrijk dat je, eenmaal van de tribune afgestapt, je supporterspet kan afzetten en aan de zakelijkheid kan denken."

  "Anders gebeuren er ongelukken en dat willen we absoluut vermijden met het nieuwe team. We zijn zeer nederig."

  "Als je naar een vergelijkbare stad kijkt als Mechelen, qua inwonersaantal en voetbalgekheid is die aan Aalst gewaagd. Als je dan het palmares vergelijkt, ben ik ervan overtuigd dat er bij ons potentieel meer had ingezeten en nog inzit. Dat willen we naar boven brengen."

  "Nieuwe sterke man Patrick Le Juste is geen Marc Coucke"

  Met de nieuwe wind kwam ook een nieuwe sterke man: Patrick Le Juste. Van den Bogaert: "Hij is sinds 18 maanden onze financier-investeerder en ondertussen ook voorzitter."

  "Het is een man die de voetbalwereld en Aalst in den beginne niet kende. Maar in de tussentijd heeft hij zich enorm geïntegreerd en is hij deel gaan uitmaken van het sociale weefsel in Aalst."

  "Ik dacht aanvankelijk ook dat hij misschien om een opportunistische investeringsreden toetrad. Maar misschien was het ook een stukje vriendendienst: hij wou (vicevoorzitter) Dirk Adriaenssens en mezelf helpen."

  "Gaandeweg is hij vergroeid met de club en heeft hij gezegd hier nog een tijd door te brengen. Hij heeft wel aangegeven geen Mark Coucke te zijn, met alle respect voor het model-Coucke. Ik heb liever dat verschillende sterke mensen het draagvlak van de club verbreden. Ik denk dat we op een bepaald moment aan meerdere Patrick Le Justes moeten gaan denken om Aalst weer naar de Profliga te brengen."

  "We hebben al heel wat schulden weggewerkt"

  De nieuwe ploeg geeft zichzelf vijf jaar om weer naar de Profliga te gaan. "Dat zal niet evident zijn. Ik denk maar aan ons stadion. We praten daarover met de stad."

  "Geld is belangrijk in het voetbal. Als je de bedragen hoort bij Lierse en Union in de 1B-reeks, moeten wij nog een aantal stappen zetten."

  Van den Bogaert en Le Juste namen het roer over met een aanzienlijke schuld: "We hebben al heel wat weggewerkt, maar er is nog een restant. Dat krijgt bij ons prioriteit. We willen pas naar de Profliga als dat helemaal van de baan is."

  "De stad heeft ons geholpen met een borg bij onze obligatielening. We hopen binnen twee à drie jaar schuldenvrij te zijn en dan verder te bouwen."

  "Hoop over 3 tot 5 jaar in nieuw stadion te voetballen"

  De club denkt daarbij aan een nieuw stadion. "In het huidige Pierre Cornelisstadion zouden we met wat aanpassingen tot in de 1B-reeks kunnen spelen. Op een bepaald ogenblik gaat je stadion je hinderen in de uitbouw van je club. Ook bij de stad weet men dat."

  "We hebben met de politiek en de burgemeester een zeer goed contact. We kijken in de komende maanden in eerste instantie naar een grond in Aalst. Daarna volgt de bouw. We zijn vertrokken voor 3, 4, 5 jaar alvorens je in stadion kan spelen."

  "We kunnen als club maar één ding doen: zorgen dat we sportief gezien het zo goed mogelijk doen dat er een zekere vorm van noodzakelijkheid ontstaat bij het stadsbestuur dat ze de club moeten helpen. Ik hoop dat de droom van het nieuwe stadion zal uitkomen."

  De 16 ploegen in Eerste Amateurliga

  • Eendracht Aalst
  • Berchem Sport
  • Châtelet-Farciennes
  • Deinze
  • Dender EH
  • Dessel Sport
  • Patro Eisden Maasmechelen
  • Geel
  • Hamme
  • Heist
  • Knokke
  • Lommel
  • Oosterzonen
  • Oudenaarde
  • Seraing
  • Virton

   Eendracht Aalst promoveerde langs de eindronde. Knokke, Berchem Sport en Châtelet zijn de drie kampioenen uit Tweede Amateur. Uit 1B zakte Lommel.