• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Cleveland vs Golden State episode III: versmachten de grote twee de NBA?

  Voor het derde jaar op rij krijgen we dezelfde finale.

  Donderdagnacht begint in Oakland de NBA-finale tussen de Golden State Warriors en de Cleveland Cavaliers. Voor het derde jaar op een rij kijken de twee teams elkaar in de ogen in de eindstrijd. Dat gebeurde nooit eerder. Wie doet de komende jaren iets aan de overmacht van de twee sterrenensembles?

  Laatste 5 MVP's op het parket, 7 all stars en heel veel miljoenen

  Dat de Cavaliers en de Warriors voor het derde jaar op een rij elkaar tegenkomen in de finale is geen grote verrassing. De twee ploegen speelden de pannen van het dak in de play-offs. 12-0 en 12-1 na de eerste drie rondes, nooit eerder kwamen twee teams zo oppermachtig in de finale terecht.

  De dominantie van de twee ploegen wordt perfect geïllustreerd door de cijfers. De laatste 5 MVP's van de NBA staan vanaf donderdag allemaal op het parket: LeBron James (2x), Stephen Curry (2x) en Kevin Durant (1x).

  Liefst 7 spelers die dit seizoen het All Star Game haalden, zijn ook in de finale van de partij. Dat is al van 1983 geleden. Voor de Warriors zijn dat: Curry, Durant, Green en Thompson, voor de Cavaliers: Irving, James en Love.

  Die zeven spelers verdienen samen meer dan 140 miljoen dollar dit seizoen, met LeBron James als grootverdiener (30 miljoen). Stephen Curry is de kleine garnaal in de reeks. Hij verdient "maar" 12 miljoen dollar dit seizoen, maar zal waarschijnlijk de jackpot opstrijken bij zijn contractverlenging deze zomer.

  Celtics moeten de kloof proberen te dichten

  Voor de concurrentie ziet het er niet goed uit voor de komende jaren. Bij de Cavaliers liggen, op scherpschutter Kyle Korver na, alle belangrijke spelers nog onder contract volgend seizoen. De Warriors moeten Stephen Curry en Kevin Durant laten verlengen, al lijkt dat een formaliteit te zijn.

  In de Eastern Conference zijn de Boston Celtics het best gewapend om iets aan de Cavaliers te doen de komende jaren. De meest succesvolle ploeg uit de NBA-geschiedenis mag in juni als eerste een speler selecteren in de jaarlijkse draft. Met Markelle Fultz (Washington) en Lonzo Ball (UCLA) lijkt dat een absolute topper te kunnen worden.

  Daarnaast beschikken ze met Isaiah Thomas over één van de beste pointguards in de NBA en met Brad Stevens over één van de beste coaches. De Celtics moeten volgend seizoen dus de kloof proberen te dichten met de Cavaliers.

  De Toronto Raptors, de nummer drie van dit seizoen, zien hun ploeg naar alle waarschijnlijkheid uit elkaar vallen. Ook voor traditieclubs New York Knicks of Chicago Bulls is een mirakel nodig om een mondje mee te kunnen spreken met de Cavaliers.

  Westbrook en Harden hebben versterking nodig

  In de Western Conference, waar de spoeling traditioneel iets dikker is, geldt een ander verhaal. De San Antonio Spurs speelden dit seizoen goed mee met de Warriors, maar zagen net op het cruciale moment sterspelers Kawhi Leonard en Tony Parker uitvallen met blessures.

  Onder leiding van coach Gregg Popovich zullen zij er ongetwijfeld opnieuw staan volgend seizoen. Sinds hij hoofdcoach werd in San Antonio in 1996 miste het team maar een keer de play-offs.

  Russell Westbrook (OKC) en James Harden (Houston Rockets) speelden beiden een uitstekend seizoen. Maar zonder steun zijn ze niet opgewassen tegen het collectief van de Warriors. Enkel met de nodige verschuivingen tijdens de transferperiode, kunnen ook die twee teams opschuiven.

  Wachten op de Lakers en de keuze van Chris Paul?

  Veel zal ook afhangen van wat Chris Paul doet deze zomer. De pointguard van de LA Clippers is een vrije speler en heeft de teams voor het uitkiezen. Wie hij ook kiest, die ploeg is meteen één van de favorieten in het Westen.

  Zijn naam wordt vaak genoemd bij de New Orleans Pelicans, waar ze met Anthony Davis en Demarcus Cousins al twee supersterren rondlopen hebben. Een echte "floor general" als Paul zou van dat team een te duchten tegenstander voor de Warriors kunnen maken.

  Voor de LA Lakers is er ook stilaan licht aan het einde van de tunnel. Jordan Clarkson, Brandon Ingram, Julius Randle en D'Angelo Russell zullen opnieuw een jaartje ouder zijn en door de aanwezigheid van ex-speler Magic Johnson, de nieuwe sportieve baas in Hollywood, moeten supersterren opnieuw de weg naar LA vinden. Bovendien mogen ze als tweede team een speler selecteren in de draft.

  Hoe dan ook blijven de Warriors favoriet als ze hun spelerskern bijeenhouden, al kan de kloof wel minder groot worden volgend seizoen.

  1-1 in de reguliere competitie

  Cleveland of Golden State? Wie is nu eigenlijk de favoriet voor de titel dit seizoen? Op basis van de reguliere competitie is het moeilijk om een winnaar te voorspellen. Cleveland won met een buzzerbeater in Oakland (108-109), maar werd daarna wel weggespeeld in de eigen Quicken Loans Arena (91-126). 

  Golden State won 27 van zijn laatste 28 wedstrijden sinds 14 maart en is dé te kloppen ploeg in de NBA-finale. Maar met LeBron James en co weet je nooit. Kijk maar naar vorig seizoen. Toen leek de titel onhaalbaar voor Cleveland na een 3-1-achterstand. Na een indrukwekkende inhaalrace keerden LeBron en co toch nog het tij.