• home
 • video
 • pas verschenen

  Bokser-voetballer Ngabu: Europees kampioen en promotie naar 3e amateur in 4 dagen tijd?

  Zondag bokst Ngabu voor de EBU-titel, vanavond voetbalt hij om te promoveren.

  Yves Ngabu (28) kan vanavond de promotie afdwingen met eersteprovincialer Zwevezele naar 3e amateur. Maar de goalgetter stoomt zich ook klaar om zondag de Europese titel te veroveren in het boksen. Een portret van de boksende voetballer. Of is Ngabu een voetballende bokser?

  YVES NGABU

  • 28 jaar
  • Uit Roeselare
  • Aanvaller bij KSKV Zwevezele (1e provinciale): 23 goals dit seizoen
  • Belgisch kampioen boksen bij de cruisergewichten: 17 kampen, 17 keer gewonnen

  De bokser die voetbalt

  Ngabu: "Buiten de ring ben ik een heel rustige jongen"

  Yves Ngabu staat bekend om zijn forse uithalen in de ring, maar ook op het voetbalveld is hij een te duchten tegenstander. "Sinds mijn 16e doe ik niks anders dan voetballen en boksen", zegt Ngabu.

  "Of een bokser op een voetbalveld niet te gevaarlijk is? De spelers van de andere ploeg zullen het wel eens voelen als ik duw in hun rug. Maar voor de rest valt dat goed mee."

  "Als ik voetbal ben ik vooral voetballer en enkel in de ring ben ik een echte bokser. Maar buiten de ring ben ik een heel rustige jongen."

  VIDEO: Ngabu is ook trefzeker op de grasmat

  Ngabu: "Dankzij voetbal veel beweeglijker dan andere boksers"

  "Doordat ik voetballer ben, heb ik wel voordelen in de boksring", zegt Ngabu. "Zo merk ik dat ik veel beweeglijker ben dan mijn tegenstanders. Die trainen daar veel minder op dan ik."

  "Naast mijn snelheid zijn mijn kracht en verdediging sterke punten in de boksring. Ik vang niet veel slagen. Mijn sterke punten als voetballer? Ook mijn kracht en snelheid."

  Bij Zwevezele speelt Ngabu trouwens met enkele oude bekenden samen als Stijn Minne en Tim Smolders. "Ik heb heel veel respect voor hen", zegt Ngabu. "Zelf ben ik in eerste klasse fan van KV Kortrijk, omdat mijn goede vriend Kristof D'Haene daar speelt."

  VIDEO: Ngabu op training met coach Tampere

  Coach Tampere: "Met 7 keiharde slagen verrast hij tegenstander"

  Ngabu heeft dezelfde bokscoach als meervoudig wereldkampioene Delfine Persoon: Filiep Tampere. "Yves beschikt over heel goede reflexen", zegt Tampere.

  "Hij is heel moeilijk te raken en heel explosief. Yves kan zijn tegenstander in slaap wiegen. En dan pakt hij plots uit met 5 à 7 keiharde slagen, waardoor de tegenstander verrast is. Als Yves slaat, is het er recht op."

  "Of Yves het voetballen moet opgeven om nog te kunnen groeien als bokser? Neen, voor mij hoeft dat niet. Ik heb soms wel wat schrik dat hij in de buurt van een bokskamp gekwetst zou geraken door een tackle. Het zou jammer zijn als je daardoor een kamp moet annuleren."

  VIDEO: Zo maakt Ngabu zijn intrede in de ring

  Ngabu: "Wielrenner Waeytens motiveert me elke dag"

  In de boksring geeft Ngabu soms ook boksles aan wielrenner Zico Waeytens. "Zico is een heel goede vriend", zegt Ngabu. "Elke dag krijg ik berichten van hem om me te motiveren."

  "We zaten samen op school, maar toen hadden we niet zoveel contact met elkaar. Nu is hij profrenner en ik doe het ook heel goed in de sport, waardoor we weer met elkaar in contact gekomen zijn."

  Waeytens beschrijft zijn goede vriend Ngabu: "Met Yves kan je lachen en onnozel doen. Maar als je ermee op stap gaat, is hij de rustigste van de groep. Zodra hij in de ring stapt, wordt Yves wel echt een beest."

   

  VIDEO: Ngabu en Waeytens spelen mee in clip van rapper Goon