• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Vlaamse Judofederatie voert strijd tegen grensoverschrijdend gedrag op

  De raad van bestuur van de VJF vergaderde gisteravond 4 uur lang.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De raad van bestuur van de Vlaamse Judofederatie (VJF) gaat een aantal speficieke maatregelen uitwerken, zowel preventief als curatief, om grensoverschrijdend gedrag aan te pakken. De raad van bestuur kwam gisteravond bijeen na enkele getuigenissen in de media de voorbije dagen. De VJF wil "de rotte appels" weren uit haar werking, luidt het in een persbericht.

  De bal ging aan het rollen nadat ex-judoka Ann Simons, goed voor brons op de Spelen in Sydney 2000, vorige week in Van Gils & Gasten haar verhaal deed. In enkele kranten volgden nadien nog enkele verhalen. De VJF benadrukt dat ze die getuigenissen van de judoka's "uiterst ernstig" neemt.

  "Als Vlaamse Judofederatie zijn we sterk gekant tegen elke vorm van grensoverschrijdend gedrag daar dergelijk gedrag indruist tegen de geest en filosofie van de judosport."

  Concreet wil de VJF de jonge atleten mentaal assertiever en weerbaarder maken. Voorts bekijkt ze of ze een laagdrempelig aanspreekpunt ter beschikking kan stellen van atleten.

  "Met een laagdrempelige aanpak wil de federatie nog sneller kunnen inspelen op de signalen van het werkveld."

  "Tegelijkertijd wil de VJF ook met haar externe partners en andere actoren binnen de sportwereld pleiten voor accurate acties die kunnen bijdragen tot het beoogde sportklimaat."

  Oproep aan slachtoffers

  De VJF, die de "rotte appels" uit haar werking wil weren, wijst erop dat ze de voorbije jaren al verschillende initiatieven heeft genomen rond grensoverschrijdend gedrag in samenwerking met het Internationaal Centrum Ethiek in de Sport (ICES). Die zullen de komende periode herhaald en waar nodig bijgestuurd worden.

  Daarnaast heeft ze met de eigen Tuchtcommissie al jaren een objectief en onafhankelijk orgaan bij wie de leden klachten kunnen indienen. De federatie roept de slachtoffers van grensoverschrijdend gedrag dan ook op om problemen steeds kenbaar te maken, zodat ze maatregelen kan nemen.

  De VJF zal ook contact opnemen met de onderzoekers van VOICE, een Europees project van criminologe Tine Vertommen tegen het taboe van grensoverschrijdend gedrag. Ann Simons steunt de campagne van VOICE.

  "Feiten van Simons in 2006 al besproken"

  In de getuigenissen kwam de naam naar voren van één judocoach, die nu nog actief is binnen de VJF. De federatie wil "over de feiten uit het verleden duidelijk stellen dat de verklaringen betrekking hebben op verschillende personen binnen en buiten onze werking en niet enkel op één iemand die nu nog actief is binnen onze werking".

  "De feiten waarover Ann Simons spreekt zijn in 2006 besproken in overleg met alle betrokken partijen, inclusief het BOIC", luidt het nog. "De raad van bestuur wenst de betrokken partijen opnieuw rond de tafel te brengen alvorens verdere acties te ondernemen."

  VJF-voorzitter Kristof Van de Putte: "Zeer constructieve vergadering"

  De raad van bestuur zat meer dan vier uur samen. Gisteravond laat - nog voor het communiqué - gaf VJF-voorzitter Kristof Van de Putte een korte verklaring aan Sporza: "We hebben een zeer constructieve vergadering gehad, een zeer vruchtbare vergadering in alle sereniteit. We hebben alle zaken besproken en enkele acties bepaald."

  Was het een lastige vergadering? "Lastig is misschien een vreemd woord. We hebben de tijd genomen om alles op een correcte manier door te spreken en alle feiten te doorgronden en na te denken over acties, met respect voor alle zaken die gemeld zijn."

  "Of het een juridische kwestie is? Ik verwijs naar het persbericht. Als federatie moeten we onze verantwoordelijkheid nemen en niet blind zijn voor deze zaken en op een adequate manier reageren."

  "Laat één ding duidelijk zijn: er zijn heel wat vrijwilligers in de sportwereld die keihard werk leveren. Ik ben ervan overtuigd dat er meer trainers zijn die keihard en goed werk leveren en dat we kunnen spreken over enkele individuele trainers.”