• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Tichelt: "Zaken die niet door de beugel kunnen, moeten bestraft worden"

  Van Tichelt: "Ik zou niet willen dat mijn zoon iets met een trainer te maken krijgt."

  Voor Dirk Van Tichelt zijn de verhalen van grensoverschrijdend gedrag in het judo niet nieuw. "Naar mijn weten is er een gepast gevolg aan gegeven", reageert de topjudoka. "Daar sta ik 300 procent achter."

  "Jammer dat die zaken gebeuren"

  In het judo is de laatste dagen grensoverschrijdend gedrag een actueel onderwerp. "Ik steun de campagne. Grensoverschrijdend gedrag moet bespreekbaar zijn en gemeld worden", vindt Dirk Van Tichelt, die vorig jaar brons haalde op de Olympische Spelen.

  "De verhalen die in de media zijn opgedoken kende ik al. Naar mijn weten zijn die ook behandeld door de tuchtcommissie van de judofederatie en is er ook een gepast gevolg aan gegeven."

  "Ik vind die verhalen erg. Het is jammer dat die zaken gebeuren. Gelukkig komen ze aan de oppervlakte, zodat de betrokkenen gestraft kunnen worden."

  "Eén verhaal gehoord, meer niet"

  Dirk Van Tichelt heeft niks bijzonders opgemerkt. "Op stage gaat het vooral om eten, trainen en slapen", legt hij uit voor onze camera. "Voorts gaat iedereen met mekaar om zoals in zoveel sport- en jeugdverenigingen. Ik ben lang lid geweest van de chiro."

  "Judo is een verdedigingssport. Je kweekt zelfvertrouwen, je leert voor jezelf op te komen en je wordt assertiever. Misschien voelen judoka's zich daardoor sterk genoeg om met hun verhaal naar buiten te komen."

  "Het verhaal dat ik gehoord heb, ging over coaches die te diep in het glas hadden gekeken en hun kamer niet meer vonden. Daar zijn ze ook voor gestraft. Dat is één verhaal in mijn 15-jarige judocarrière, meer niet."

  "Meeste zaken zijn afgesloten"

  De verhalen over grensoverschrijdend gedrag gaan over een coach die Dirk Van Tichelt goed kent. "Voor zover ik weet zijn die getuigenissen niet nieuw", vertelt de judoka. "De tuchtcommissie heeft die zaak behandeld."

  "Ik lees nu zaken die door mekaar gehaald worden. Zaken die niet door de beugel kunnen, moeten bestraft worden. Daar sta ik 300 procent achter. Ik zou ook niet willen dat mijn zoon iets met een trainer te maken krijgt."

  "Ik hoor in de media dat de federatie niet hard genoeg reageert, maar ze hebben de zaken wel behandeld. Als ze dat nu opnieuw doen, trekken ze de tuchtcommissie in twijfel. De meeste zaken zijn afgesloten."

  🎬 Het interview met Dirk Van Tichelt: