• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Minister van Sport Muyters: "Zal aanpak grensoverschrijdend gedrag zelf heel kort opvolgen"

  Minister van Sport ziet positieve zaken in maatregelen Vlaamse Judofederatie.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Minister van Sport ziet positieve zaken in maatregelen Vlaamse Judofederatie.

  Video player inladen ...
  Minister van Sport Philippe Muyters gaat de aanpak van het grensoverschrijdend gedrag in de judowereld van dichtbij opvolgen. Hij reageerde in De ochtend op Radio 1 op de beslissingen van de Vlaamse Judofederatie van vannacht: "Ik denk dat er natuurlijk nog heel wat maatregelen geconcretiseerd moeten worden, maar ik zie toch een aantal positieve zaken."

  Wat bijvoorbeeld? "Zeker en vast dat men de getuigen au sérieux neemt en opnieuw allemaal zal horen.  Dat men denkt aan een laagdrempelig contactpunt en dat men bijkomende maatregelen wil nemen. Dat moet nu voor mij allemaal concreet gemaakt worden."

  "Ik heb gisteren voor de raad van bestuur nog contact gehad met de voorzitter. Ik zal die ook vandaag contacteren. Ik zal dit zelf heel kort opvolgen om ervoor te zorgen dat daar echt werk van wordt gemaakt."

  De vereniging "Wij Spreken Voor Onszelf" van slachtoffers van seksueel misbruik vond de reactie van de judofederatie niet sterk genoeg en vroeg de steun van de minister, "want dit is niet alleen de taak en het probleem van de judobond alleen, maar van iedereen".

  De minister gaat daarop in. "We doen eigenlijk al heel veel en ik ga daar verder op inzetten. Bijvoorbeeld wordt er in de Vlaamse Trainersschool een specifieke cursus rond integriteit opgenomen."

  "Ik heb samen met ICES, het Internationaal centrum Ethiek in de Sport, een vlaggensysteem uitgewerkt om duidelijk te maken wat kan en niet kan en hoe daarmee om te gaan."

  Muyters zet ook zijn schouders onder het VOICE-project van criminologe Tine Vertommen dat ervoor wil zorgen dat getuigen naar buiten durven te komen. "Het is heel belangrijk dat zij hun verhaal durven te doen."

  "Cultuur van bespreekbaarheid gemaakt"

  De minister stelt dat hij al enkele jaren met de problematiek bezig is. De verhalen in de media bevestigen echter dat er nog werk is: "Die verhalen zijn een eerste belangrijke stap. Het zijn geen verhalen van gisteren, maar van langer geleden."

  "Gelukkig komen die nu eindelijk naar buiten. We hebben de laatste jaren daaromtrent een cultuur gemaakt dat dit wel bespreekbaar moet zijn, dat er een aantal dingen echt niet kunnen. Wij brengen deze cultuur langs verschillende kanten naar buiten, met onderzoeken en dergelijke meer. Ik denk dat dit een stap geweest is, waardoor de mensen naar buiten durven te komen."

  "Mijn essentie: elke sporter mag niet bang zijn voor zulk gedrag"

  Hoe zal minister Muyters de aanpak door de judobond opvolgen? "Ik ga aan hen vragen op welke manier ze een laagdrempelig contactpunt zullen organiseren, hoe dat ze gaan garanderen dat de mensen op een goeie manier opgevangen worden. Ik zal hen vragen wat ze gaan doen met die getuigenissen, hoe ze gaan garanderen dat dit niet gewoon eens luisteren is en dat was het dan. Wat ik echt niet verwacht, na wat naar buiten is gekomen."

  "Ik ga hen vragen van mij elke stap die ze zetten, te briefen, zodanig dat we kunnen zien dat dit ernstig wordt aangepakt. Want voor mij is het essentiële in dit geheel dat elke sporter op een degelijke manier kan gaan sporten zonder bang te zijn voor grensoverschrijdend gedrag."

  Dit gaat verder dan de judobond alleen. "Ik wil met de federaties werken. Het is voor een minister onmogelijk om alles alleen te doen. Ik voel heel veel goodwill bij de federaties om daar samen de schouders onder te zetten."

  Ex-judoka Simons: "Ik ga om de tafel zitten met federatie"

  Voormalig topjudoka Ann Simons bracht vorige week de bal aan het rollen in Van Gils & Gasten. Zij is tevreden dat de judofederatie stappen onderneemt en gaat in op de vraag van de federatie om om de tafel te gaan zitten. Ook al omdat ze een ambassadeursrol vervult in VOICE.

  "Ze hebben het niet op hun beloop gelaten en zijn met acties bezig om mensen die er nu in zitten te helpen", zegt Simons aan Radio 1. "Als ze vinden dat ze de betrokken partijen van toen moeten horen, zal ik daar met alle plezier aan meewerken."

  "Waarom? Omdat ik mijn verantwoordelijkheid als ambassadeur wil opnemen. Ik heb er lang over nagedacht om dat te doen. En ik ga mijn rol als ambassadeur blijven spelen."   

  Heylen: "Absoluut geen afdoend antwoord"

  Niki Heylen was een topper bij de jeugd rond de eeuwwisseling en in de jaren erna. Ook zij getuigde de voorbije dagen over het wangedrag bij de judobond. Toen zij toentertijd de boel aanklaagde, werd ze geschorst door de Vlaamse judofederatie.

  Zij is niet te spreken over de maatregelen van de VJF: "Er wordt eigenlijk gezegd: "Het is nu zo. Het zal nog blijven gebeuren en jullie moeten maar weerbaarder worden. En als het dan toch gebeurt, mag je dat aan ons melden.""

  "Dit is absoluut geen afdoend antwoord. Zij zijn een overkoepelende organisatie, die met jongeren en met topsporters werken. Zij moeten een duidelijk standpunt aannemen. Zij moeten echt zeggen: "Kijk, wij kiezen voor jullie." En niet voor de trainers die al ooit zelfs veroordeeld zijn geweest."