• home
 • video
 • pas verschenen

  Kompany maakt opnieuw zijn opwachting bij de Rode Duivels (maar niet als aanvoerder)

  Kompany speelde 1,5 jaar niet voor de Rode Duivels.

  0 / 0
  Vincent Kompany is weer Rode Duivel. De 31-jarige verdediger van Manchester City is 1 van de 27 namen die bondscoach Roberto Martinez selecteerde voor de oefenmatch van 5 juni tegen Tsjechië en de WK-voorrondewedstrijd van 9 juni in Estland. Kompany speelde zijn laatste wedstrijd voor België in oktober 2015.

  Sinds begin april staat Vincent Kompany weer in de basis bij City. Mét succes. De centrale verdediger maakte indruk en die prestaties worden beloond met een selectie voor de komende twee interlands met de Rode Duivels. Pro memorie: Kompany speelde op 13 oktober 2015 tegen Israël zijn laatste match voor België. 

  "Niet ik, maar Vincent heeft zichzelf geselecteerd", zegt Roberto Martinez. "Hij heeft na een lange inactiviteit 8 matchen op een rij gespeeld. Dat is spectaculair. Er zijn niet veel spelers die zulke cijfers kunnen voorleggen na een lange blessure."

  "Bovendien waren zijn prestaties sterk en reageerde zijn lichaam er zeer goed op. Het is het geschikte moment voor hem om terug te keren."

  "Vincent is uiteraard belangrijk voor de groep. Hij weet hoe je wedstrijden en trofeeën moet winnen. Hij is een leider die door een zware periode gegaan is. Er is niks moeilijker dan niet kunnen trainen of voor je plaats vechten, maar die periode heeft hij met glans doorstaan."

  Kompany keert wel niet terug als kapitein. Martinez: "Neen. Eden Hazard is als aanvoerder aan de WK-campagne begonnen en blijft dat. Maar deze groep telt in mijn ogen 5 of 6 aanvoerders en daar reken ik Kompany bij."

  "Witsel en Ciman niet tegen Tsjechië"

  Martinez selecteerde 27 namen. Dat is veel. "Klopt, maar ik kan in de oefenmatch tegen Tsjechië bijvoorbeeld al niet rekenen op Axel Witsel en Laurent Ciman, die komend weekend nog met hun club spelen."

  "We zullen ook nog moeten bekijken in welke mate bepaalde spelers fit genoeg zijn. Een Thorgan Hazard is lang geblesseerd geweest, maar ik wil hem wel aan het werk zien. Divock Origi miste dan weer de laatste match met Liverpool..."

  "Maar nu kunnen we goed trainen en de spelers individueel begeleiden. Die aanpak zal leren of ze klaar zijn om te spelen."

  Thomas Vermaelen is er ook weer bij. "Hij heeft me in de oefenmatch tegen Rusland in maart absoluut kunnen bekoren", zegt Martinez. "Bovendien heeft Thomas veel ervaring en knowhow die nuttig zijn voor de groep."

  "Vermaelen is een belangrijke speler voor België. Hij gaat wel een belangrijke zomer tegemoet, want hij moet een goeie club kiezen. Volgend seizoen moet hij genoeg speelminuten verzamelen." En zo kiest Martinez de gebruikelijke namen, buiten de geblesseerde internationals Dembélé en Meunier.

  "Geen reden om Nainggolan niet op te roepen"

  • Martinez over de transfer van Youri Tielemans naar Monaco: "Youri is het perfecte voorbeeld van wanneer een jonge speler de Belgische competitie kan verlaten. Veel jongens vertrekken op het verkeerde moment, Youri niet. Youri is er klaar voor. Hij heeft veel gespeeld in Anderlecht, heeft de titel gepakt, de logische stap is deze transfer. Dit is een mooi scenario, ik wens hem het allerbeste in Monaco."
  • Martinez over de positieve alcoholtest van Radja Nainggolan na de interland tegen Griekenland: "Er is geen reden om Radja niet op te roepen. Hij heeft zeer sterk gepresteerd met Roma, ook op het einde van het seizoen. Hij heeft het recht om er bij te zijn. Of hij gezondigd heeft tegen de regels? Er is een onderzoek geweest en er blijkt niets aan de hand te zijn. De regels voor de Rode Duivels zijn overigens duidelijk, ook in hun vrije tijd. Ik zal ze voor de groep nog eens herhalen. De spelers hebben een voorbeeldfunctie voor de jeugd."
  De Rode Duivels voor Tsjechië en Estland
  DoelmannenThibaut CourtoisChelsea (Eng)
   Simon MignoletLiverpool (Eng)
   Matz SelsNewcastle (Eng)
   Koen CasteelsWolfsburg (Dui)
  VerdedigersToby AlderweireldTottenham (Eng)
   Dedryck BoyataCeltic (Sch)
   Laurent CimanMontréal (Can)
   Vincent KompanyManchester City (Eng)
   Thomas VermaelenRoma (Ita)
   Jan VertonghenTottenham (Eng)
  MiddenvelderYannick CarrascoAtletico Madrid (Spa)
   Nacer ChadliWest Bromwich (Eng)
   Kevin De BruyneManchester City (Eng)
   Leander DendonckerAnderlecht
   Marouane FellainiManchester United (Eng)
   Thomas FoketAA Gent
   Thorgan HazardMönchengladbach (Dui)
   Radja NainggolanRoma (Ita)
   Youri TielemansMonaco (Fra)
   Axel WitselTianjin Quanjian (Chn)
  AanvallersMichy BatshuayiChelsea (Eng)
   Christian BentekeCrystal Palace (Eng)
   Eden HazardChelsea (Eng)
   Romelu LukakuEverton (Eng)
   Dries MertensNapoli (Ita)
   Kevin MirallasEverton (Eng)
   Divock OrigiLiverpool (Eng)