• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  6 Belgische klimtalenten: "De sterkste generatie in jaren"

  Vervaeke, Vanhoucke, Vereecken, De Plus, Lambrecht en Cras.

  In Nederland hebben ze sinds lang weer een groterondewinnaar met Tom Dumoulin. Maar ook in België is er misschien wat moois op komst. Kurt Van de Wouwer, ploegleider bij de belofteploeg van Lotto-Soudal, analyseert 6 Belgische groeibriljanten.

  Laurens De Plus (°1995 - Quick-Step)

  "De grootste troef van Laurens is zijn regelmaat", zegt Kurt Van de Wouwer. "Hij heeft zelden een slechte dag en recupereert snel. Dat is toch wel belangrijk in een grote ronde. Ik was dan ook niet verbaasd over zijn knappe Giro-debuut."

  "Momenteel moet Laurens in dienst rijden bij Quick-Step. En dat is misschien geen slechte zaak op zijn leeftijd (21). Als Laurens er klaar voor is, mag hij hopelijk zijn eigen kans gaan. Zijn grootste werkpunt? Als hij wil meespelen voor dichte ereplaatsen in een grote ronde moet hij nog werken aan zijn tijdrit."

  Harm Vanhoucke (°1997 - Lotto-Soudal U23)

  "Harm is een pure klimmer. Als belofte won hij al de Ronde van Lombardije en de Ardense Pijl. Twee lastige eendagswedstrijden, terwijl Harm echt wel gemaakt is voor zware rittenkoersen. Dat hij ook scoort in eendagskoersen, zegt al veel over zijn talent."

  "In het rondewerk behoort Harm internationaal tot de absolute top van de beloften. Hij blijft stelselmatig groeien en er zit nog veel rek op. Ook bij Harm is er nog werk aan zijn tijdrit."

  Bjorg Lambrecht (°1997 - Lotto-Soudal U23)

  "Bjorg is iets explosiever dan de pure klimmers, waardoor hij dit seizoen al Luik-Bastenaken-Luik won voor beloften. Ook in de zware rittenkoersen heeft Bjorg al heel mooie dingen laten zien."

  "In het gebergte steken Bjorg Lambrecht en Harm Vanhoucke erbovenuit bij de Belgische beloften. Er is een gezonde concurrentie tussen beiden, waardoor ze elkaar sterker maken. Maar ook bij Bjorg geldt hetzelfde werkpunt: zijn tijdrit."

  Steff Cras (°1996 - BMC Development)

  "Steff is ook een pure klimmer. In tegenstelling tot Bjorg Lambrecht en Harm Vanhoucke heeft hij het wel wat moeilijker om zijn stempel te drukken en wedstrijden te winnen."

  "Maar Steff behoort zeker tot de grote Belgische klimtalenten. In het tijdrijden is hij wel al wat meer ontwikkeld dan de andere Belgische klimmers. Dit seizoen bijvoorbeeld werd hij 3e op het BK tijdrijden voor beloften, op 5 seconden van de winnaar."

  Thomas Vereecken (°1997 - Lotto-Soudal U23)

  "Thomas is van hetzelfde bouwjaar (1997) als Vanhoucke en Lambrecht en staat een beetje in hun schaduw. Maar als klimmer heeft hij zeker veel capaciteiten."

  "Dit voorjaar sukkelde Thomas lang met zijn knie, waardoor hij fysiek nu wat achterop hinkt. Maar ik denk dat hij ook iemand is met wie we op termijn rekening moeten houden in het gebergte. Hij is net als Vanhoucke en Lambrecht een lichtgewicht, waardoor hij in het tijdrijden nog wat aan kracht moet winnen."

  Louis Vervaeke (°1993 - Lotto-Soudal)

  "Louis Vervaeke is bezig aan zijn derde jaar bij de profs, maar hij is een beetje uit de spotlights verdwenen. Toch wil ik hem ook niet te vroeg afschrijven."

  "Het talent heeft hij zéker, dat heeft Louis bewezen bij de beloften. Hopelijk komt het er snel weer uit. Louis is gemaakt voor het rondewerk. Hij heeft wat gesukkeld met zijn gezondheid. Hopelijk komt hij snel weer boven water."

  Van de Wouwer: "Lang geleden dat we zo'n talentvolle generatie hadden"

  "We moeten wel oppassen dat we jonge renners niet te vlug de lucht insteken", waarschuwt Kurt Van de Wouwer, die in 1999 zelf 11e eindigde in de Tour de France.

  "Er een groot verschil tussen schitteren bij de beloften en schitteren bij de profs. Maar ik begeleid nu al 11 jaar beloften en ik denk dat het lang geleden is dat we zo’n talentvolle generatie hebben gehad in België. We moeten die jongens nu zoveel mogelijk tijd geven om rustig te groeien."