• home
 • video
 • pas verschenen

  Van Herck: "Goffin heeft niet veel meer nodig om een echte topspeler te worden"

  Johan Van Herck komt in Parijs de Australiërs scouten.

  Johan Van Herck, kapitein van het Belgische Daviscupteam, is in Parijs om de volgende tegenstander van de Belgen te scouten. Maar hij kijkt uiteraard ook uit naar de prestaties van onze landgenoten. "Ik denk dat Goffin staat waar hij wou staan. Hij kan mooie dingen laten zien."

  Vandaag komen er vijf Belgen in actie in Parijs, toch zal Van Herck waarschijnlijk ergens anders op de tribune zitten. "Ik wil de Australiërs aan het werk zien op gravel. De Belgen ken ik ondertussen wel. Ik wil nu de tegenstanders scouten om ons zo goed mogelijk te kunnen voorbereiden voor het duel in september."

  Uiteraard houdt Van Herck de prestaties en de vorm van de Belgische mannen wel in de gaten. De hoop van ons land is gevestigd op David Goffin. "Hij heeft een heel lastige loting. Hij moet vooral die eerste week overleven. In de achtste finales kan hij dan Thiem (ATP-7) treffen, maar hij is zeker niet kansloos. Dat heeft hij dit jaar op gravel al bewezen."

  "De progressie die hij het afgelopen jaar gemaakt heeft, zal hem helpen. Hij is volwassener en weet nu beter hoe hij met zulke situaties moet omgaan. Als hij voorbij Thiem raakt, wordt het nog moeilijker met Djokovic en Nadal. Maar je weet nooit. Ik denk dat hij staat waar hij wou staan voor dit toernooi. Met zijn ervaring en zijn tennis kan hij mooie dingen laten zien."

  Wat heeft Goffin nog nodig om een echte topper te worden? "Niet veel. Het zijn details. Om een echte topspeler te worden, mag je gedurende twee weken geen enkel zwak moment hebben. Dat is niet evident. Hij heeft dus echt wel nog ervaring nodig en hij kan fysiek en mentaal nog sterker worden. Hij heeft dit jaar weer een stap gezet. Stap per stap zal hij er wel komen."

  "Darcis weet precies wat hij wanneer moet doen"

  En de andere Belgen? "De Greef heeft zich geplaatst voor het hoofdtoernooi. Hij heeft de weg naar de top 100 weer ingezet. Ook Coppejans, Bemelmans en De Loore werken hard, maar je moet ze tijd geven. Het is niet makkelijk. Alles moet kloppen op het juiste moment. Dat is wat Darcis met al zijn ervaring heel goed kan. Hij weet precies wat hij wanneer moet doen."

  De topfavoriet bij de mannen is voor Van Herck zonder twijfel Nadal. "Hij is de te kloppen man. Hij kan hier een tiende keer winnen. Zeker als je kijkt naar zijn voorbereiding, naar de wedstrijden die gespeeld heeft, de toernooien die hij gewonnen heeft. Hij zal hier met heel veel vertrouwen op de baan staan."

  Bij de vrouwen moest Kerber, de nummer een van de wereld, al haar koffers pakken. "Dat verraste me niet. Ze maakte nooit aanspraak op de overwinning. Bij vrouwen is het een open toernooi, een open seizoen eigenlijk. Dat maakt sport mooi. Je weet niet wat toernooi nu zal brengen."