• home
 • video
 • pas verschenen

  Ex-Tour-winnaar Janssen supporterde voor Dumoulin: "Het was billenknijpen"

  Jan Janssen won de Vuelta in 1967 en de Tour in 1968.

  Jan Janssen, de tweede Nederlander die een grote ronde won in 1967, heeft genoten van de prestatie van Tom Dumoulin in de Ronde van Italië. "Het brengt herinneringen naar boven." Kan Dumoulin net als zijn voorgangers ook de Tour winnen? "Hij heeft alvast alles wat een kampioen moet hebben."

  "Heb genoten met mijn roos hemd en een glas champagne in de zetel"

  Tom Dumoulin is nog maar de derde Nederlander die een grote ronde kan winnen bij de mannen. Een van zijn voorgangers, Jan Janssen, zat gisteren op het puntje van zijn stoel. "Het was billenknijpen. Ik zat met mijn roos hemd in de zetel en heb echt genoten. Dumoulin is een fantastische kampioen."

  "De geschiedenis herhaalt zich een beetje. Tom stond er hetzelfde voor als ik in 1968 in de Tour. Toen moest de tijdrit ook de beslissing brengen. Dat draaide toen positief uit, en gisteren ook. Ik was 95 procent zeker dat hij het zou halen. Ik heb toch twee glaasjes champagne gedronken."

  In 1968 won Janssen de Tour, voor de Belg Herman Van Springel. "Dat was voor België een dramatische dag, maar dat is de sport. Dat maakt wielrennen zo mooi. Natuurlijk kwamen al die herinneringen nu weer boven."

  "Als Dumoulin gewicht verliest, kan hij de Tour winnen"

  Heeft Janssen Dumoulin al gehoord? "Ik ken hem niet, maar ik ken wel zijn rechterhand Bennie Ceulen, de persman van het team. Hem heb ik gisterenmorgen nog een sms gestuurd die hij aan Tom moest laten lezen."

  "Wat ik geschreven heb? Dat hij de kalmte moest bewaren en dat hij er zeker van moest zijn dat hij de tijdrit tot een goed einde zou brengen. Ik heb ook mijn ervaring doorgegeven van in 1968. Ik weet niet of hij er wat aan gehad heeft, maar hij kwam als triomfator in Milaan aan."

  Zowel Zoetemelk als Janssen wonnen het jaar na hun overwinning in de Vuelta ook de Tour. "Het ziet dus goed uit. Dat zou helemaal een geweldige prestatie zijn. De Tour is wel een ander paar mouwen, maar Dumoulin heeft alles wat een kampioen moet hebben. Hij rijdt goed bergop en de tijdrit is zijn kracht."

  "Als hij zich goed verzorgt en iets aan zijn gewicht doet, kan hij winnen. Hij is vrij zwaar voor een klimmer, dus moet hij nog iets vermageren voor de bergen. Maar dat zou dan misschien ten koste gaan van zijn tijdrit. Maar dat weet hij zelf veel beter dan ik."