• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Cauwer: "Dumoulin is een toekomstig Tour-winnaar"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Tom Dumoulin (26) heeft vriend en vijand verbaasd met zijn eindzege in de Ronde van Italië. "Dit is een toptalent", analyseert José De Cauwer. En waar blijven de Belgen? "We hebben enkele hele goeie jongeren."

  "Dumoulin stelde er zich toch soms vragen bij"

  "Of Tom Dumoulin een toekomstig Tour-winnaar is? Zeker, maar daar was ik al een paar jaar van overtuigd", begint José De Cauwer zijn analyse in Sportweekend.

  "Maar hij had dit vooral nodig om er in de toekomst nog meer voor te doen en te laten. Het is nu gelukt en dit zal hem alleen maar verder in de goeie richting duwen."

  "Hij stelde er zich toch soms vragen bij. Ik heb hem een paar keer gesproken en toen ging het onder meer over vermageren. Moet dat wel? Is dat wel nodig? Nu is hij zo ver geëvolueerd dat er geen rem meer op zal staan."

  "Betere ploeg nodig om de Tour te winnen"

  Na zijn uitspatting in Italië zal Tom Dumoulin grof wild zijn op de wielermarkt. Zal hij bij zijn Sunweb-ploeg blijven? "Ik heb toch gelezen dat hij voor 3 of 4 jaar zal bijtekenen", zegt José De Cauwer.

  "Dat is verstandig als de prijs goed is en als men hem garanties kan bieden om een goeie ploeg rond hem te bouwen. Daar kwam het nu op aan. En om de Tour te winnen, heeft hij een betere ploeg nodig."

  "Belgen? Je moet de juiste genen hebben"

  Het rondewerk in Nederland beleeft gouden tijden, met naast Tom Dumoulin ook nog onder meer Bauke Mollema en Steven Kruijswijk. Waar zitten de Belgen?

  "Met Jurgen Van den Broeck hebben wij een Tom Dumoulin in spe gehad. Maar deze man is een apart verhaal. We wisten al langer dat Dumoulin een supertijdrijder is, maar hij heeft nu ook de opoffering gedaan om gewicht te verliezen, terwijl zijn vermogen blijft. Dit is een toptalent."

  Waar ligt het geheim van de Nederlanders? "Men heeft er in het verleden heel veel geld en tijd in gestoken met de Rabobank-opleidingsploeg. En ze hebben ook - een beetje toevallig - de juiste genen. Een ronderenner kun je niet maken. Maar in België hebben we enkele hele goeie jongeren, zoals een Bjorg Lambrecht. Hopelijk kunnen die mannen de lijn doortrekken."