• home
 • video
 • pas verschenen

  "Depoitre heeft zijn kwaliteiten, maar past niet bij de stijl van Porto"

  Laurent Depoitre speelde een bijrol bij Porto: "Zijn verhaal is een flop."

  Het voetbalseizoen zit er bijna op en dus is het tijd om rapporten uit te delen aan enkele Belgische sleutelspelers die vorige zomer naar het buitenland verhuisden. Vandaag is het de beurt aan Laurent Depoitre (28), die van AA Gent naar Porto trok.

  "Trainer heeft Depoitre aangeraden, bestuur kende hem eigenlijk niet"

  Laurent Depoitre vertrok vorige zomer naar Porto, maar in de Portugese competitie kwam hij amper in actie. "Het was een fout van Porto om een speler als Depoitre te kopen", windt Antonio Soares, Porto-kenner voor de krant O Jogo, er geen doekjes om.

  "Dat was eigenlijk op verzoek van trainer Nuno. Hij was trainer van Valencia toen Depoitre met AA Gent in de Europa League tegen die Spaanse club speelde. Bij Porto heeft hij dan gevraagd om Depoitre te kopen."

  "Ze kenden hem niet in Portugal. Hij heeft bij de Rode Duivels ook maar 1 wedstrijd gespeeld, dus het was moeilijk om hem in actie te zien. De situatie met Depoitre was vorige week overigens een van de argumenten voor het bestuur om het contract van Nuno te beëindigen."

  "Depoitre is niet het soort speler dat Porto normaal koopt"

  In het begin van het seizoen kreeg Depoitre nog speelminuten. Maar na een handvol wedstrijden en amper 1 doelpunt belandde hij eerst op de bank en viel hij vervolgens uit de kern. "Hij heeft een paar kansen gekregen, maar hij gaf zelf toe dat hij niet altijd op niveau was", zegt Soares.

  "In de winter was het nodig om de aanval te versterken. Die versterking is er gekomen met Francisco Soares van Guimaraes, die meteen 12 keer gescoord heeft. Daarna liep het veel beter voor Porto dan met Depoitre. Je zou dus kunnen zeggen dat zijn verhaal een flop is."

  Is dat dan door een gebrek aan talent bij Depoitre, of past zijn stijl niet bij het voetbal dat Porto brengt? "Het is een combinatie van de twee. Hij is een grote speler die niet veel beweegt, hoewel hij wel weet hoe hij ruimte moet zoeken."

  "Dat is niet het soort speler dat Porto normaal koopt en dat is de verantwoordelijkheid van de trainer. Als de stijl van de speler en de ploeg niet bij elkaar passen, moet hij die speler niet aanraden bij het bestuur. Maar Depoitre heeft zijn eigen stijl en kwaliteiten."

  "Goede speler, maar misschien volstaat dat niet"

  Hoe reageren de supporters van Porto op de situatie? "Langs hun kant is er nooit een probleem geweest. Goed, ze zijn het gewoon om spelers te zien die vaak scoren. Maar als de club een speler koopt voor 6 miljoen, zal hij wel kwaliteiten hebben."

  "Het probleem ligt aan de stijl. Bij een andere ploeg zal hij misschien weer scoren zoals vroeger. Hij heeft ook tijd nodig gehad om zich aan te passen, andere spelers stonden hoger in de pikorde. Ik weet niet of hij die tijd gekregen heeft."

  "Hij is een goede speler, maar dat volstaat misschien niet. Als Porto een speler nodig heeft die veel scoort, dan heeft hij het niet waargemaakt. Maar ligt de fout bij hem of bij de trainer? Bij allebei, denk ik."

  "Vertrek zou goed zijn voor Depoitre, hij moet zijn plaats terugvinden"

  Het ziet er dus naar uit dat het verblijf van Depoitre bij Porto een aflopend verhaal is. Trekt hij na 1 seizoen de deur alweer achter zich toe? "Ik denk dat dat het beste is voor hem. Ik weet niet of Porto het geld zal terugverdienen dat ze voor hem betaald hebben, maar het is belangrijk dat Depoitre ergens anders zijn plaats terugvindt."

  "Dat zou goed zijn voor hem én voor Porto. Vooral voor hem, want hij moet zijn carrière voortzetten en weer scoren."

  "Ik ben er zeker van dat Belgische clubs hem zullen willen kopen of huren. Daar zal hij zijn plaats terugvinden. Waar? Dat hangt af van wie wil en wie een akkoord bereikt met Porto. Hij moet zijn klimaat terugvinden. Bij Porto zal hij volgend seizoen ook geen plaats krijgen", besluit Soares.