• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Van Alphen: "Record van Thiam is nu al dé prestatie van het jaar"

  Hans van Alphen en Nafi Thiam voor het stadion van Götzis.

  Hans van Alphen steekt zijn bewondering voor de wereldprestatie van Nafi Thiam niet onder stoelen of banken. "Als je hier niet van onder de indruk bent, waarvan dan wel?"

  Tot vandaag was Hans van Alphen de enige Belg die de Hypo Meeting in Götzis wist te winnen, in 2012. Nafi Thiam deed hem dat na en brak en passant ook door de kaap van de 7.000 punten.

  "Als je hier niet van onder de indruk bent, waarvan dan wel? Je kunt dit nu al de prestatie van het jaar noemen", zegt Van Alphen.

  "Ze is nu de 3e atlete op de eeuwige ranglijst. Van wereldrecordhoudster Jackie Joyner-Kersee is het een publiek geheim dat die zo vol zat als een eidat die veel doping nam. Van nummer 2 Klüft geloof ik wel dat ze het zuiver deed."

  "Na Rio had ik nog gezegd dat Thiams volgende doel die 7.000 punten zou moeten zijn. In haar eerstvolgende zevenkamp doet ze het al meteen. Terwijl ze een paar maanden geleden nog over "een rustig jaar" sprak."

  "Ze gaat geweldig met de druk om. Het is niet evident om olympisch kampioen te worden, maar ze blijft met de voeten op de grond. Ze blijft ook presteren. Je verwacht dat er wel eens een minder jaar tussen zal zitten, maar zij blijft zich maar verbeteren."

  "Het Europese record van Klüft is haalbaar"

  Kan Nafi Thiam dan ooit het onklopbaar gewaande wereldrecord van Joyner-Kersee (7.291 punten) verbeteren? "Dat is nog 278 punten meer, een gigantisch verschil. Maar ze blijft mij verrassen. Ik hoop dat ze het doet en zo bewijst dat je het ook kan doen zonder verschrikkelijke dingen te pakken."

  "Het Europe record van Klüft (7.032 punten) is maar een paar punten meer, dus dat is sowieso wel haalbaar. En ik vind Klüft de strafste zevenkampster uit de geschiedenis."

  Van Alphen in Sportweekend over Thiam:

  Video player inladen ...