• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Roeier Van Zandweghe wint brons op het EK

  Van Zandweghe is de regerende wereldkampioen bij de beloften.

  Op de slotdag van het EK roeien heeft België een medaille in zijn mandje mogen leggen. De 21-jarige Niels Van Zandweghe eindigde 3e in de lichte skiff, op amper 19 honderdste seconde van goud.

  Knappe eindsprint Van Zandweghe

  Halfweg de EK-finale zag het er nochtans niet al te rooskleurig uit voor Niels Van Zandweghe. Onze landgenoot was weggezakt naar de 6e en laatste plaats. Maar alles lag nog op een zakdoek bij elkaar en Van Zandweghe beschikt over een sterk eindschot.

  De 21-jarige Belg sprintte in de slotmeters de Noor Brun (brons in Rio) voorbij, goed voor de 3e plaats. De Zwitser Schmid kroonde zich tot Europees kampioen, de Hongaar Galambos won zilver.

  Van Zandweghe (vorige zomer wereldkampioen bij de beloften) won 3 weken geleden ook al brons op 1e wereldbekermanche skiff van het seizoen.

  "Ongezien", reageert de bondscoach

  Bondscoach Frans Claes had alleen maar lovende woorden voor de Bruggeling. "Halfweg kwam Niels op een lengte van de kanshebbers op een medaille door. Hoewel hij een flinke eindspurt heeft, vreesde ik dat hij tekort zou komen."

  "Maar als je dan ziet dat hij als prille twintiger in de slotmeters nog een vicewereldkampioen en een olympische medaillewinnaar voorbijgaat, dan is dat toch ongezien. Hij was in de laatste 500 meter meer dan 3 seconden sneller dan de Zwitserse winnaar Schmid."

  "Niels realiseerde de snelste tijd ooit voor een Belgische lichtgewichtskiffeur en benaderde het record van het EK tot op twee tienden van een seconde. Hij laat hier twee olympische finalisten achter zich die in Rio in de dubbeltwee aan de slag waren."

  Uitslag A-finale
  1.Michaël Schmid (Zwi)6'51"72
  2.Peter Galambos (Hon)6'51"85
  3.Niels Van Zandweghe6'51"91
  4.Kristoffer Brun (Noo)6'52"53
  5.Artur Mikolajczewski (Pol)6'57"04
  6.Andrea Micheletti (Ita)7'04"24