• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Chetout over ongeval met Broeckx: "Op dat moment telde de koers niet"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Het is exact een jaar geleden dat Stig Broeckx zwaar ten val kwam in de Ronde van België. De Fransman Loïc Chetout bleef die dag bij Broeckx en redde zo zijn leven. "Ik neem nu zelf minder risico's op de fiets omdat ik gezien heb wat er kan gebeuren."

  "Ik heb die dag drama en chaos gezien. Daar denk je niet graag aan terug"

  "Er is veel gebeurd het voorbije jaar. Ik heb deze Ronde van België met een beetje angst aangesneden", vertelde Chetout voor de start van de etappe van gisteren.

  "Ik heb die dag drama en chaos gezien. Ik zag Stig in een heel slechte toestand. Dat zijn dingen waar je niet graag meer aan denkt."

  Chetout diende Broeckx de eerste verzorging toe. "Men vraagt mij soms hoe ik wist wat ik moest doen, maar EHBO is een verplichte opleiding op school in Frankrijk. Het was een reflex. We droegen niet hetzelfde shirt, we reden niet in dezelfde ploeg, maar op zulke momenten telt de koers niet en denk je aan het leven van een ander."

  "Enkele weken geleden heb ik Stig teruggezien in een betere toestand. Hij heeft veel progressie geboekt, maar hij is nog altijd getekend door het ongeval."

  "Het is een mirakel dat hij zo goed revalideert"

  "Of ik mezelf zie als de redder van Stig Broeckx? Helemaal niet. Ik heb er mijn steentje toe bijgedragen, maar iedereen zou hetzelfde gedaan hebben in mijn plaats. De artsen hebben me geholpen. Ze hebben wel gezegd dat het een van de redenen is dat hij nu zo hersteld is."

  "Ik had die eerste weken niet gedacht dat hij zo goed zou revalideren. Het is een mirakel. Ik kende hem niet voor het ongeval, maar nu doet het heel goed om hem te zien verbeteren."

  "Dit heeft ook effect gehad op mij. Ik neem minder risico's op de fiets, in de sprint, ... Ik weet nu wat er kan gebeuren. Ik heb het gezien. De fiets is belangrijk, maar er is ook een leven naast de koers."