Ga naar de inhoud

Red Flames: "Hopelijk breidt familieband zich uit tot supporters"

 vr 26 mei 2017 09:09
Op Eén was gisteren het tweede en laatste deel te zien van een reeks over de Red Flames, de Belgische voetbalploeg bij de vrouwen. Wij hebben enkele fragmenten gebundeld. De volledige aflevering is te bekijken op VRT NU.

Gastouders van Philtjens: "Verschil in verloning met de mannen is niet eerlijk"

Ajax-speelster Davina Philtjens huurt een kleine studio in Amsterdam. Haar gastgezin gaf eerder ook al onderdak aan onder anderen Thomas Vermaelen.

"Je ziet het verschil in beloning voor de sportieve prestatie bij de mannen en de vrouwen", zegt gastouder Gossen. "Dat is niet eerlijk. Je zou willen dat het meer gelijkgetrokken wordt en dat gun ik de vrouwen van ganser harte."

"Niet zo punctuele" Wullaert: "Zou graag naar Engeland gaan"

Tessa Wullaert verlengde een paar maanden geleden haar contract bij Wolfsburg. De eerste Gouden Schoen bij de vrouwen voelt er zich naar eigen zeggen uitstekend en gaat regelmatig op stap met haar ploeggenoten. "Maar ze is niet zo punctueel", verklappen die.

Zelf wil Wullaert op termijn graag naar de Engelse competitie. "En als China komt aankloppen... Op latere leeftijd zou dat mooi meegenomen zijn", zegt ze.

Tahamata: "Philtjens is een bulterriër, sneller dan Tahamata"

Bij Ajax krijgt Davina Philtjens techniektraining van niemand minder dan Simon Tahamata. Die geeft toe dat hij in het begin zijn twijfels had over vrouwenvoetbal. "Maar ik ben helemaal bekeerd, ze halen een aardig niveau."

Als kind lag Philtjens niet wakker van de vooroordelen tegenover voetballende meisjes: "Als jongens iets riepen, liep ik hen eraf of gaf ik hen een schop."

Courtois: "Vrouwen die voetballen, kunnen ook vrouwelijk zijn"

De Red Flames mogen opdraven voor een fotoshoot, maar dat is toch wat wennen voor een aantal speelsters. "We staan geen uren voor de spiegel", zegt Imke Courtois. "Maar er zijn speelsters die ook met hun uiterlijk bezig zijn", vult Wullaert aan. "Ik denk dat dat normaal is. Naast voetbalster ben je ook vrouw."

Jonge supporter: "Red Flames spelen beter dan de Rode Duivels"

De goede prestaties van de Red Flames lokken ook steeds meer supporters. "Zij kunnen een serieuze rol spelen op het EK in Nederland", verwacht Janice Cayman.

Bondscoach Ives Serneels hoopt op zijn beurt dat de sterke band die is ontstaan tussen de speelsters en de staf, zich ook uitbreidt tot de supporters.

Bekijk de volledige aflevering over de Red Flames op VRT NU. Ook de eerste aflevering is daar terug te vinden.