• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  "Misschien was Kums te veilig voor het Italiaanse voetbal"

  Udinese eindigde op de 12e plaats in de Serie A.

  Het voetbalseizoen zit er bijna op en dus is het tijd om rapporten uit te delen aan enkele Belgische sleutelspelers die vorige zomer naar het buitenland verhuisden. Vandaag is Sven Kums (29) aan de beurt.

  "Hij werd beschouwd als speler die niet haalbaar was voor Udinese"

  Sven Kums vertrok vorige zomer naar Watford, maar de Gouden Schoen van 2015 werd onmiddellijk uitgeleend aan Udinese, de Italiaanse club die ook in de portefeuille van de Pozzo-clan zit.

  "Hij werd beschouwd als een speler die door zijn prijskaartje normaal niet haalbaar zou zijn geweest voor Udinese. Zo werd hij ook voorgesteld door eigenaar Gino Pozzo", vertelt Massimo Meroi, Udinese-watcher van La Gazzetta dello Sport.

  "Kums heeft dit seizoen 29 matchen gespeeld en heeft het redelijk gedaan. Maar als we kijken naar zijn bijdrage in het spel van de ploeg, dan is hij er niet in geslaagd om te brengen wat van hem verwacht werd."

  "Rol als Pirlo, maar Kums kon de verwachtingen niet inlossen"

  Hoe kunnen de mindere prestaties van Kums verklaard worden? "Kums was het bij Gent gewoon om met twee man centraal op het middenveld te spelen, terwijl Udinese - zeker in het begin van het seizoen - met z'n drieën centraal speelde."

  "Hij werd voor de verdediging gezet, een beetje in een rol zoals die van Andrea Pirlo destijds. Maar hij kon de verwachtingen niet inlossen."

  Waren die verwachtingen dan te hoog? "Neen, niet na wat men gezien had in de Champions League met AA Gent. Hij heeft er bewezen dat hij een belangrijke speler was. En Kums was bij zijn komst naar Italië ook geen koorknaap die tijd nodig had om zich echt aan te passen."

  "Het Italiaanse voetbal is natuurlijk speciaal en iedere speler heeft bij een transfer een aanpassingsperiode nodig. Maar zelfs na een langere periode en een trainerswissel is hij er niet geslaagd. Het kan zijn dat dit voetbal of deze ploeg hem niet liggen. Maar dat lijkt me vreemd: wie in de Champions League goed speelt, kan dat overal."

  "Misschien was Kums te veilig voor het Italiaanse voetbal"

  Voor de winterstop leek er weinig aan de hand, want Sven Kums speelde bijna alles. "Hij heeft ook goeie matchen gespeeld", legt Gazzetta-watcher Meroi uit.

  "Maar Kums speelde vaak kort en veilig, terwijl men iets meer risico's verwachtte. Misschien was hij te veilig voor het Italiaanse voetbal."

  Heeft de trainerswissel - Luigi Delneri kwam Giuseppe Iachini in oktober aflossen - Kums parten gespeeld? "Kums had een oprechte band met Delneri, die hem uitlegde waarom hij na de winterstop minder speelde."

  "Kums heeft dat aanvaard en heeft altijd benadrukt dat de trainer eerlijk met hem is geweest."

  "Je kunt niet zeggen dat Kums zich hier niet thuis voelde"

  Conclusie: kunnen we de passage van Kums bij Udinese een ontgoocheling noemen? "In het begin van het seizoen was iedereen ervan overtuigd dat hij de juiste speler was, maar dat is dus niet gelukt."

  "Ook bij Udinese zelf hangt er een mysterie rond zijn seizoen. Je kunt ook niet zeggen dat hij zich hier niet thuis voelde. Kums is gepassioneerd door fotografie en heeft hier een tentoonstelling uitgebouwd met zelfgemaakte foto's uit de regio. Hij heeft zich hier dus goed geïntegreerd, maar heeft op het veld niet kunnen tonen wat van hem verwacht werd."

  Nemen de fans van Udinese hem dan iets kwalijk? "Hij heeft zich altijd goed gedragen en heeft met woorden nooit buiten de lijntjes gekleurd. Qua professioneel gedrag heeft hij hen dus niet ontgoocheld, als speler en qua prestaties op het veld wel een beetje."