• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Waarom zou u naar de Ronde van België kijken? Hier zijn 5 goeie redenen

  Topcrossers Mathieu van der Poel en Wout van Aert koersen allebei mee.

  De komende dagen kunt u op Sporza naar de Baloise Belgium Tour kijken. Naast 5 WorldTour-ploegen staan ook de heersers van de cross (twee keer) aan de start: Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Philippe Gilbert maakt dan weer zijn rentree na 6 weken rust. Redenen genoeg om naar de Ronde van België te kijken, lijkt ons.

  Hardrijder Van Aert

  In de winter kunt u smullen van de duels tussen Wout van Aert en Mathieu van der Poel. De twee veldrittoppers kruipen deze week in de Ronde van België op hun wegfiets.

  Wout van Aert stuntte vorig jaar in de proloog. De topcrosser was over 6 kilometer 2 seconden sneller dan meervoudig wereldkampioen Tony Martin.

  Ook dit jaar rijden de renners tegen de klok. Vrijdag staat in Beveren een tijdrit van 13,4 kilometer op het programma. Martin wil maar al te graag revanche nemen. De Duitser kan de Ronde van België voor de 4e keer winnen.

  Video player inladen ...

  Klimmer Van der Poel

  Ook Mathieu van der Poel kan tegen de klok rijden, maar de Nederlandse veldritkampioen laat zich nog liever zien in de Ardennen. 

  Twee jaar geleden toonde Van der Poel zich in de slotetappe met start en aankomst in Sankt Vith. De Nederlander maakte in de finale deel uit van de kopgroep met o.a. Dylan Teuns, Tiesj Benoot en eindwinnaar Greg Van Avermaet. Het leverde hem de 6e plaats op in het eindklassement.

  Vorig weekend maakte Van der Poel indruk op zijn mountainbike. In de Wereldbeker-manche van Tsjechië rukte hij vanuit de 90e startpositie op naar de 8e plaats. Het heeft hem doen besluiten slechts 2 ritten te rijden in België en vrijdagochtend het vliegtuig te nemen richting Albstadt, waar komend weekend de tweede Wereldbeker-wedstrijd gereden wordt.

  Rentree Belgische kampioen

  Philippe Gilbert rijdt deze week zijn eerste koers sinds zijn ijzersterke voorjaar. Na winst in de Ronde van Vlaanderen en de Amstel Gold Race moest hij even rusten met een scheurtje in zijn nier.

  Bijna 6 weken later maakt de Belgische kampioen zijn rentree in de Baloise Belgium Tour. Gilbert heeft de Ronde van België al 1 keer op zijn palmares staan. In zijn boerenjaar 2011 was hij (in de koninginnenrit) te sterk voor Greg Van Avermaet en Björn Leukemans.

  Zaterdag kan Gilbert opnieuw zijn hart ophalen in een mini-editie van Luik-Bastenaken-Luik. In de koninginnenrit moeten de renners over de Côte de Fraiture, Côte de Chambralles, Côte de Vequee, Côte Thier des Forges, Côte Roche au Faucon en de Côte Saint-Nicolas.

  Belgische ploeg met Bakelants en Naesen

  Ook Jan Bakelants (AG2R) maakt zijn wederoptreden. De renner die eind maart ten val kwam op training rijdt de komende dagen in de trui van de nationale ploeg.

  Ook Oliver Naesen (AG2R), Jens Keukeleire (Orica), Tom Van Asbroeck (Cannondale) en Maarten Wynants (LottoNL) maken deel uit van het team. Omdat hun werkgevers de Ronde van België links laten liggen, rijden ze deze week voor het Belgian Cycling Team.

  Astana op zoek naar zeges

  Van de 20 ploegen aan de start hebben er 5 een WorldTour-statuut: Quick-Step, Lotto-Soudal, Trek, Katjoesja en Astana.

  Het laatste team kon dit seizoen nog maar 1 keer winnen. De betreurde Scarponi was vorige maand de beste in de openingsetappe van de Ronde van de Alpen. Astana begint in Lochristi met o.a. Laurens De Vreese.

  Lotto-Soudal rijdt de Ronde van België met een bijna volledig Belgische ploeg. Tiesj Benoot voert het team aan. Jens Debusschere en Jürgen Roelandts zijn er ook bij. De Duitser Marcel Sieberg is de enige buitenlander in de ploeg.

  Live op Sporza met Michel Wuyts en Sven Nys

  U kunt de Baloise Belgium Tour elke dag volgen: van start tot finish op sporza.be en vanaf 14.45u rechtstreeks op Eén. Michel Wuyts en Sven Nys verzorgen het commentaar. Nys is de ploegmanager van Telenet-Fidea. Het crossteam rijdt deze week ook mee in de Ronde van België.

  Baloise Belgium Tour
  wo 24 meiLochristi - Knokke-Heist179 km
  do 25 meiKnokke-Heist - Moorslede199 km
  vr 26 meiBeveren - Beveren (tijdrit)13,4 km
  za 27 meiAns - Ans168 km
  zo 28 meiTienen - Tongeren170 km

  Laatste 10 winnaars

  • 2007: Vladimir Goesev (Rus)
  • 2008: Stijn Devolder
  • 2009: Lars Boom
  • 2010: Stijn Devolder
  • 2011: Philippe Gilbert
  • 2012: Tony Martin (Dui)
  • 2013: Tony Martin (Dui)
  • 2014: Tony Martin (Dui)
  • 2015: Greg Van Avermaet
  • 2016: Dries Devenyns