• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Topsportdiëtiste: "Je mag niet zomaar ongestraft eten en drinken op je fiets"

  Het is niet allemaal rozengeur en maneschijn voor Tom Dumoulin in deze Giro.

  Tom Dumoulin zag gisteren ei zo na zijn roze droom in rook opgaan door maag- en darmproblemen in de koninginnenrit van de Giro. Voedingsspecialiste Stephanie Scheirlynck zoekt bij Sporza verklaringen voor de noodgedwongen sanitaire stop van de Nederlandse rozetruidrager.

  "Renners weten heel goed dat hun maag kan tegenspartelen"

  "Ik heb natuurlijk niet echt zicht op wat Dumoulin maandagavond en dinsdagochtend gegeten heeft, want dat speelt ook een rol. Maar ik veronderstel dat hij goed weet wat hij moet eten", legt Stephanie Scheirlynck aan Sporza uit.

  "Tijdens zo'n lange duurinspanning heb je vocht nodig. Je zweet bovendien en daardoor verlies je mineralen. En het kost je energie om zo'n lange etappe tot een goed einde te brengen. Een renner moet dus een combinatie van die verschillende elementen innemen en dat kan niet onbeperkt."

  "Om voldoende vocht, mineralen en suikers in te nemen, kiezen sporters voor een combinatie van isotone sportdrank en vaste voeding of gelletjes en repen. Maar ze weten heel goed dat hun maag kan tegenspartelen."

  "Je kunt niet zeggen: ik rijd de eerste uren met minder koolhydraten en ik haal de rest straks wel in. Dat gaat niet, zeker niet bij warm weer en op grote hoogte. Je kunt dat voorkomen door wat minder koolhydraten in te nemen, maar die energie heb je natuurlijk ook nodig."

  "Hopelijk volgt er geen derde keer"

  Een gezond evenwicht vinden in dat voedingspatroon lijkt geen evidente opdracht. "Het heeft ook te maken met ervaring in zulke omstandigheden. Dumoulin heeft het nu al twee keer meegemaakt en hopelijk volgt er geen derde keer."

  "Het is voor hem nu belangrijk om op een rijtje te zetten wat hij wanneer heeft ingenomen. Heeft hij misschien te lang gewacht en daarna op korte tijd te veel ineens ingenomen? Daar kan hij uit leren."

  Moet Dumoulin, die zelf aangaf dat hij niet voor het eerst met dit probleem kampte, zich misschien neerleggen bij deze situatie? "Dat zou ik niet doen. Hij moet een vast wedstrijdplan proberen te bepalen en zoveel mogelijk stoorzenders uitschakelen."

  "Je mag niet zomaar ongestraft eten en drinken op je fiets"

  Tom Dumoulin vertelde zelf dat zijn lichaam de gelletjes en repen op grote hoogte niet verteert. "De renners proberen die gelletjes zo laat mogelijk in de koers op te nemen. Als je natuurlijk al sneller zo'n gelletje neemt, dan is dat meer belastend voor je maag en darmen."

  "Zo'n gel moet verdund worden in je maag om opgenomen te worden. En als er iets is wat je liever niet wilt, dan is het wel dat er nog werk is aan je gel of drank."

  "Dumoulin had gisteren misschien meer gehad aan vaste voeding, zoals bananen en peperkoek. Dat vraagt meer tijd om te verteren, maar is niet zo belastend."

  "Het blijft een beetje gissen: misschien heeft Tom te veel in een te korte tijdspanne opgenomen en dan is hoogte en uitdroging zelfs niet nodig om problemen te krijgen. Veel recreanten kunnen bevestigen dat je niet zomaar ongestraft mag eten en drinken op je fiets. Bij te weinig eten krijg je misschien een hongerklop, maar te veel is niet altijd beter."