• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Frank Raes vanuit Stockholm: "Hier heerst een soort ingetogenheid"

  "De sfeer in Stockholm is heel sereen, rustig."

  Vanavond strijden Ajax en Man.United in de Zweedse hoofdstad om de Europa League. Frank Raes is ter plaatse. "Het voetbal wijkt niet, maar het is op het randje. Dat is de algemene teneur: doorgaan. The games must go on."

  Wij belden Frank Raes vanmiddag. "Ik zit nu in het centrum van de stad. Er zijn al heel wat fans gearriveerd. Vooral die van Ajax, heb ik de indruk", zegt de commentator.

  "De sfeer is heel sereen, rustig, bijna toeristisch. Stockholm is dan ook een mooie stad met veel statige gebouwen. Vanochtend is al een pak supporters richting het stadion aan het gaan. Dat ligt tenslotte op een halfuur rijden van de binnenstad."

  "Hopelijk blijft het rustig. De aanslag in Manchester dringt in elk geval door tot hier. Er heerst een soort ingetogenheid, vind ik. De mensen kijken rond en zijn sereen. Voetbal is fijn, maar de mensen begrijpen dat er belangrijker dingen zijn dan dat. Ik vermoed dat het rustig zal blijven, mede omdat de drank in Zweden heel duur is."

  "Manchester verbinden we met voetbal en dat is ook een manier om erover heen te komen. De burgemeester van Manchester heeft het mooi gezegd: de samenhorigheid en het voetbal tonen aan dat de stad een ziel heeft."

  "Dat zal zeker er een rol spelen vanavond. Het voetbal wijkt niet, maar toch is het op het randje. Dat is de algemene teneur: doorgaan. The games must go on!"

  "Spelen om respect te betuigen, maar er zijn grenzen"

  Stel dat Manchester United de Europa League wint, mag dat dan uitgebreid gevierd worden? Raes: "Dat is een vraag die bij de Britse journalisten leeft: hoe leg je straks uit dat je gaat juichen bij een doelpunt?"

  "Ik veronderstel dat José Mourinho daar over nagedacht heeft. Ook de jonge Ajax-spelers zullen er wel mee bezig zijn. Het zal zijn impact hebben. Doorgaan, wat ik wel begrijp, maar toch respectvol."

  "Hoe ik ermee omga? Ik heb natuurlijk ook al het Heizeldrama meegemaakt, dus denk ik er al langer over na. Je mag niet aan toegeven aan terreur. Spelen is een manier om respect te betuigen. Al zijn er ook grenzen. Ik ben er nog niet helemaal uit."

  Puur sportief: wie heeft volgens Raes de bovenhand? "Ajax speelt heel mooi voetbal met een zeer jong team. Aanvallend, dankzij een trainer met een visie."

  "ManU is een stroeve ploeg met veel problemen, maar Mourinho heeft alles op deze finale gezet. Die moet het seizoen en de reputatie van de club redden. United heeft de competitie gelost om via deze finale naar de Champions League te gaan. Er staat toch wel wat op het spel."

  "Een club met zo veel kapitaal moet nog eens een prijs winnen. Als Mourinho wint, maakt hij alles goed. De druk zal wel heel groot zijn bij Manchester."

  "Ajax daarentegen heeft niets te verliezen. Het is een jong team dat vrij kan voetballen en enorm gegroeid is doorheen de competitie. Ze zullen het beste voetbal brengen, maar zal Manchester dat toelaten?Ik gok op een gelijkspel en verlengingen."