• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Bobsleestuurvrouw Willemsen: "Alles staat op punt, behalve onze start"

  Elfje Willemsen op de Portugese piste.

  Video player inladen ...
  0 / 0

  Elfje Willemsen op de Portugese piste.

  Video player inladen ...
  Op een BOIC-stage in het zonnige Portugal bereiden de Belgian Bullets zich voor op de Winterspelen van februari 2018 in Zuid-Korea. Elfje Willemsen weet waar ze aan moet werken. "Als we onze start verbeteren, komen we dicht bij de olympische medailles."

  "Het is hier zalig trainen", zegt Elfje Willemsen. "Hier hebben we alles wat we nodig hebben: een goeie piste, een goeie krachtzaal, 24 uur per dag dokters en kine ter beschikking."

  "In België heb je geen centrum waar alles gecentraliseerd is. Daar zit ik bij wijze van spreken meer in de auto dan ik train, omdat ik veel lange verplaatsingen moet maken. Dat we hier zo goed kunnen trainen, is dus luxe. We kunnen er een heel pittige week van maken en in het rood gaan."

  "Ook alle trainers zijn hier en daarnaast is het zeer interessant om de andere Belgische winterolympiërs bezig te kunnen zien. Ze hebben dezelfde aftelklok als ik."

  De voorbije winter liep niet zoals gewenst. "Het was inderdaad een beetje een tegenvaller", zegt Willemsen. "We hadden beter gehoopt en verwacht. We hebben pech gehad met het weer en hebben wat risico's genomen met ons materiaal. Dat waren tests, zodat we weten wat werkt en niet werkt."

  Hebben de mindere prestaties aan het zelfvertrouwen geknaagd? "Ik weet dat ik nog altijd een van de beste stuurvrouwen ter wereld ben."

  "Op zich begin je soms wel eens te twijfelen of je het nog kunt, maar als ik beelden van mezelf zie, merk ik dat het stuurtalent er nog altijd is. Alleen heb ik in de zomer van 2016 niet goed kunnen doortrainen door blessures. Daar ga ik nu op letten, zodat ik blessurevrij blijf."

  "Trainen op explosiviteit"

  "De komende dagen, weken en maanden zullen we vooral trainen op de explosiviteit bij de start", gaat Willemsen voort.

  "Als we het goed aanpakken, kunnen we zeker een tiende seconde of misschien zelfs 15 honderdste seconde winnen en dan is alles mogelijk. Dan zit je elke wedstrijd in de top 6 en ben je meteen ook heel dicht bij het podium."

  "Sinds Sotsji (waar ze met Hanna Mariën 6e eindigde, red) krijg ik de vraag of we in 2018 een olympische medaille kunnen pakken. Wel, die medaille is eigenlijk heel dichtbij. De kloof met de top 3 is echt niet groot meer. Ons enige werkpunt is de start, al de rest staat op punt."

  "We kijken reikhalzend uit naar PyeongChang. We zullen er vier jaar op gewacht hebben, nu is het eindelijk bijna het jaar van de Spelen. In onze sport hebben we wel WK's en EK's, maar alles draait om die Spelen."

  De Bullets moeten nog even wachten om te weten of en met hoeveel teams ze naar Pyeongchang mogen. "Na 7 Wereldbeker-wedstrijden wordt de wereldranglijst opgemaakt. Er komen 2 landen met 3 teams aan de start in Zuid-Korea, 5 met 2 en 2 met 1."

  "Hopelijk zijn wij bij de 5 landen met 2 teams. Dat is haalbaar als je kijkt naar de voorbije jaren. Als het lukt, zijn we echt bij de grote landen. Daar hadden we tien jaar geleden alleen maar van kunnen dromen."

  Onze man in Portugal spreekt met Elfje Willemsen:

  Video player inladen ...