• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Swings blij met samenwerking Noorse ploeg: "Pedersen en ik kunnen elkaar sterker maken"

  Bart Swings hoopt op een medaille op de Winterspelen in 2018.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Bart Swings zal komend seizoen meetrainen met de Noorse schaatsselectie. Na het uiteenvallen van Team Victorie had Swings een nieuwe ploeg nodig om zich voor te bereiden op de Winterspelen in Pyeongchang in 2018. "Pedersen was ook op zoek naar iemand die hem naar een hoger niveau kan tillen"

  "Nederlandse ploegen hebben een traditionele manier van werken"

  Bart Swings schaatste vorig seizoen bij Team Victorie, maar die ploeg vond geen nieuwe sponsors en hield ermee op. De Belg vond nu een overeenkomst met de nationale ploeg van Noorwegen. "Ik was lang op zoek naar trainingspartners en die heb ik nu gevonden in de Noorse ploeg."

  "Het was geen makkelijke zoektocht. De ploeg moest bij mij passen, want ik ben iemand die zijn eigen weg gaat. Ik combineer het skeeleren met schaatsen. Een Nederlandse ploeg is daarom niet altijd eenvoudig om mee samen te werken. Zij hebben hun eigen traject en een meer traditionele manier van werken."

  "De nationale ploeg van Noorwegen is in die zin ideaal voor mij. Ik kan nog altijd met dezelfde begeleiding werken en dat is belangrijk. Zij hebben hun eigen budget en kunnen ook hun eigen weg uitstippelen."

  "Of het wel verstandig is van de Noren om een buitenlandse concurrent binnen te halen vlak voor de Spelen? Ik ben zeker een concurrent voor Sverre Pedersen", lacht Swings. "Sverre heeft een goeie ploeg rondom zich, maar was ook op zoek naar een topper die hem naar een hoger niveau kan tillen. We kunnen elkaar sterker maken."

  "Ook contact gehad met de Japanners"

  Eerst was er sprake van een samenwerking met de Japanse nationale ploeg, maar dat was praktisch onmogelijk door de afstand. "Ik heb inderdaad ook contact gehad met de Japanners."

  "Op het einde van vorig seizoen trainde ik samen met hen. Het is een brede kern met vier of vijf jongens van een hoog niveau. Alleen is het jammer dat Japan zo ver weg ligt. Dat is een iets langere reis dan Noorwegen (lacht). De Noren namen zelf contact op met ons, wat ook een goed signaal is."

  "Meerdere kansen op medaille tijdens de Spelen"

  Momenteel vertoeft Swings op stage in Portugal met de Belgische wintersporters. "De stage verloopt heel goed. Ik ben volop bezig met de voorbereiding van het skeelerseizoen, maar ik kan ook supermooi fietsen hier."

  "Wat er mogelijk is op de Winterspelen in Zuid-Korea? Ik wil beter doen dan is Sotsji (4e op de 5 km en 5e op de 10 km). Een medaille is mijn doel. Mijn beste kansen liggen daarvoor misschien wel bij de massastart, maar dat is ook de meest onvoorspelbare afstand."

  "Verder liggen de 1.500 meter en de 5.000 meter me altijd goed. Op de 10.000 meter weet je nooit wat er mogelijk is. Er zijn dus wel wat afstanden om mee te doen met de medailles."