• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Scheidsrechters kunnen volgend seizoen beelden bekijken tijdens de match

  Er komt een speciale zone naast het veld met een scherm.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Er komt een speciale zone naast het veld met een scherm.

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  De KBVB start volgend seizoen met het testen van livecommunicatie tussen de videoassistent en de scheidsrechter. Voorlopig wordt het systeem uitgeprobeerd tijdens 48 wedstrijden in de Jupiler Pro League. Het is de bedoeling om het systeem in het voetbalseizoen 2018-2019 ook effectief in te voeren.

  Hoe werkt het nieuwe systeem?

  Dit seizoen experimenteerde de voetbalbond al met zogenaamde offlinetesten. Daarbij konden de scheidsrechters na de wedstrijd de beelden herbekijken. De evaluatie was positief en dus wordt er komend seizoen gewerkt met livecommunicatie.

  "Er zal rechtstreekse communicatie zijn tussen de videoassistent en de scheidsrechter op het veld", legt scheidsrechtersbaas Johan Verbist uit. "Als een beslissing van de scheidsrechter honderd procent verkeerd is, zal hij die beelden aan de zijlijn kunnen gaan herbekijken."

  "Er komt een speciale zone met een scherm. Daar mag niemand anders komen. Als een speler in die zone komt, krijgt hij een gele kaart. Een trainer wordt naar de tribune gestuurd."

  "De clips die doorgestuurd worden zijn 15 of 20 seconden lang. Dan moet de scheidsrechter een beslissing nemen. Heel veel tijd zullen we daar niet mee verliezen."

  Testfase: 48 wedstrijden

  In welke matchen zal het systeem toegepast worden? "Welke wedstrijden dat precies zullen zijn, weten we nog niet. Daarvoor is het wachten op de kalender. Maar elke club zal drie uitwedstrijden en drie thuiswedstrijden spelen waarbij het systeem getest wordt."

  "In totaal zijn er 48 testen. We zullen zien hoe het loopt. Normaal is het de bedoeling dat het systeem dan effectief ingevoerd kan worden in 2018-2019."

  Welke fases worden er herbekeken?

  "De videoscheidsrechters bekijken elk doelpunt, elke strafschop, alle rode kaarten en incidenten waarbij verkeerde spelers van het veld worden gestuurd."

  De offlineversie van het systeem werd vorig seizoen dus al bij 48 matchen getest. "327 fases werden gecheckt en er werden maar 14 reviews gevraagd. Dat vind ik toch weinig.

  Video player inladen ...