• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Het elftal van het seizoen van Joos: "Ik wil dominant voetballen"

  De ideale elf van Filip Joos.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Nu het doek zo goed als gevallen is over het Belgische voetbalseizoen 2016-2017, vroegen we Sporza-voetbaljournalist Filip Joos naar zijn ultieme basiself. "Ik moet met mijn elftal geen kampioen worden. Ik wil vooral mooi voetballen", zegt Joos.

  Doelman: Kalinic

  "Ik twijfel erg over de doelman. Puur voor de bedrijfszekerheid zou ik Silvio Proto als beste doelman kiezen, alleen is hij heel vaak buiten strijd geweest. Ik heb ook gigantisch veel respect voor het seizoen van Colin Coosemans. Hij had de meeste clean sheets, maar het is een beetje raar om imand te kiezen die juist 7 goals heeft geïncasseerd."

  "Dus ga ik toch voor Lovre Kalinic. Ik zou hem op training wel een halfuur vroeger laten komen om ballen te trappen. Dat is een hiaat waar hij nog veel aan moet werken."

  Verdediging: Najar - Kara - Gigot - Hamalainen

  "Op de rechtsachter is er voor mij geen twijfel. Ik kies Andy Najar. Ook hij is veel geblesseerd geweest, maar in een ideale wereld is hij fit. Hij combineert hardnekkigheid, aanvallende impulsen, goed voetbal en een goede voorzet. De beste voorzet is die van Ricardo van Rhijn van Club Brugge, maar hij is uit de gratie gevallen. Daar zal wel een reden voor zijn."  

  "Centraal moet Kara Mbodj altijd spelen. Hij is spijkerhard als het nodig is en heeft echt wel een goede lange bal. Er wordt te makkelijk gezegd dat Kara niet kan voetballen, dat kan hij wel. En hij is een leider. Naast hem zet ik Samuel Gigot, dé wintertransfer van AA Gent voor mij. Meer dan Yuya Kubo. Gigot is kan ook spijkerhard zijn, maar heeft weinig overtredingen nodig."

  "Als linksachter zet ik Brian Hamalainen. Hij heeft wat steken laten valllen in de verdediging, maar met mijn team wil ik domineren en met zijn voorzet en voetbalverstand moet dat lukken. Hij moet dan weer een kwartier langer blijven op training om naar binnen te leren knijpen."

  Middenveld: Dendoncker - Malinovski - Pozuelo

  "Centraal op het middenveld is mijn eerste keuze simpel. Leander Dendoncker is de man van het seizoen bij Anderlecht, misschien wel van alle teams. Ik sla Mea Culpa, want ik dacht dat hij een beetje een grijze voetballer zou worden: spelen zonder risico's en veel ballen opzij leggen. Maar ik heb me schromelijk vergist. Ik bewonder vooral zijn rust, overzicht en zijn sportiviteit."

  "Naast hem moet je bijna Tielemans kiezen, maar hij heeft misschien nog te veel hoogtes en laagtes. Daarom kies ik voor Roeslan Malinovski. Hij is knap teruggekeerd uit blessure. Ik wil mooi voetballen en dat betekent dat er veel fouten op mijn team gemaakt zullen worden. Niemand in België heeft de vrije trap van Malinovski. En de hoekschoppen worden dan ook goed genomen."

  "Voor dat duo is er voor mij maar een keuze als nummer tien: Alejandro Pozuelo. Ik doe mijn hoed af voor het seizoen van Sofiane Hanni en Hans Vanaken, maar het oog wil ook wat. In grote matchen komt Pozuelo niet altijd uit de verf, maar zelfs dan heeft hij minstens drie acties in huis waarvan je je afvraagt hoe hij het doet."

  Aanval: Izquierdo - Dimata -Trossard

  "Als diepe spits kies ik voor Landry Dimata. Andere spitsen hebben meer gescoord, maar hij is de revelatie. Vanaf zijn eerste match op Genk viel mijn mond open. Hij is sterk in duels, kan kaatsen, kan voetballen, weet de goal staan en heeft een goede trap. Ik heb getwijfeld over Leye, maar hij heeft zijn leeftijd tegen en heeft misschien ook wel te veel kansen gemist."

  "Ik wil in elk geval een spits die niet gewoon staat te wachten, maar iemand die beseft waar de ruimte ligt. Iemand om in die ruimte te lopen is José Izquierdo. Als trainer zou ik wel niet tevreden zijn dat hij maar nul of een assist heeft geven. Maar hij is natuurlijk wel een onversneden talent."

  "Op de rechterflank zet ik Leandro Trossard. Dat is misschien niet zijn beste positie, maar hij moet er bij zijn. In het begin van het seizoen dacht ik dat hij nog wat boterhammen moest eten. Maar sinds zijn twee matchen tegen Celta de Vigo ben ik helemaal overtuigd. Die arme Spanjaard Hugo Mallo droomt volgens mij nog van Trossard."

  "Het is vooral mijn bedoeling om goed voetbal te brengen en aan te vallen. Ik hoef geen kampioen te worden met mijn team. Het zou natuurlijk mooi meegenomen zijn, maar met dit elftal wil ik vooral dominant spelen." 

  Jij kan ook jouw JPL-team van het seizoen maken

  De kampioen is gekend, enkel de twee finalematchen van de play-offs resten ons nog in deze competitie. Net als Filip Joos kan ook jij je favoriete ploeg van 2016-2017 samenstellen. Speel hieronder mee met ons spelletje "Iedereen bondscoach".