• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Dumoulin: "Ik denk niet dat ik ziek ben, ik heb dit probleem al eerder gehad"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Tom Dumoulin staat nog altijd in het roze, maar hij had zich de koninginnenrit wel anders voorgesteld. "Ik moest naar de wc, ik kon het echt niet meer ophouden. Daarvoor kon ik Quintana en Nibali makkelijk volgen. Daarna besloot ik te vechten. De Giro is nog niet voorbij", vertelde de Nederlander aan Sporza.

  Het overkwam Dumoulin ook vorig jaar al eens in de Tour. Toen legde hij uit dat hij te veel koolhydraten (lees: suikers)had opgenomen. In combinatie met een stevige fysieke inspanning gaf dat problemen.

  Op 33 km van de finish - bij aanvang van de slotklim - dook Dumoulin vandaag opnieuw de kant in: "Wat er gebeurde? Ik moest naar de wc."

  "Ik hoop niet dat ik ziek ben. Ik heb dit probleem al vaker gehad in het verleden. Vooral als we op hoogte rijden en veel gelletjes en repen naar binnen werken omdat het een lastige rit is: mijn lichaam kan daar niet zo goed tegen."

  "Blijkbaar gaat al mijn bloed dan naar mijn spieren en weigert mijn lichaam precies om eten en suikers te verwerken en dan moet ik uit het niets naar het toilet. Dat was ook zo in de Tour vorig jaar, maar daags nadien won ik wel de rit naar Andorra. Ik was toen ook niet ziek."

  "We moeten eens bekijken hoe we dit gaan oplossen naar de toekomst toe."

  "Ik moest al vanaf de top van de Stelvio"

  Op de top van de Stelvio, de voorlaatste col, voelde Dumoulin zich nog redelijk: "Maar toen at ik een reep en daarna was het een drama. Het werd alleen maar erger en erger en op een gegeven moment kon ik het niet meer ophouden."

  Zijn rivalen - Nibali, Quintana, Pinot - hebben even gewacht, maar lang genoeg? "Ze waren volop aan het achtervolgen op Kruijswijk, die voor hen reed. En je kunt hem geen 3 minuten geven door op mij te wachten. Wat mij overkwam, is heel jammer, maar op dat moment gaat de koers ook gewoon door. Dat kan ik aan de ene kant wel begrijpen."

  "Niet veel voorsprong meer, we zien wel de komende dagen"

  Dumoulin heeft nog 31 seconden over op Quintana en 1'12" op Nibali. Hoe kijkt hij tegen die nieuwe situatie aan? "Dat is niet veel meer. Maar het was niet nodig. Want ik kon makkelijk bij Nibali en Quintana blijven en had goeie benen, maar door dat voorval lukte dit niet meer. Ik besloot te vechten, niet te veel na te denken en pas aan de finish de conclusies te trekken. Ik ben fel ontgoocheld, maar we zien wel de komende dagen. De Giro is nog niet voorbij."

  Tweets van Dumoulin:

  Tevreden reacties van Nibali en Quintana

  Dagwinnaar Vincenzo Nibali, de eerste Italiaanse ritzege in de 100e Giro: "Het was een spectaculaire etappe. Het was klimmen en dalen geblazen en op het eind sprinten tegen Landa. Ik sta nu dichter bij Dumoulin, maar die heeft nog het voordeel van de slottijdrit in Milaan. Ik heb nooit gedacht aan de eerste Italiaanse zege, maar ik bedank het publiek voor zijn steun vanaf dag één."

  Nairo Quintana, tweede op 31 seconden van Dumoulin: "Het was een heel positieve dag. We hebben een sterke teamprestatie neergezet. Dit was de dag om tijd terug te winnen. Om welke reden dan ook, de leider heeft tijd verloren. Er werd snel gereden en de vermoeidheid sloeg toe naar het einde. Ik had graag vijf minuten teruggepakt, maar ik ben tevreden met wat we hebben."