• home
 • video
 • pas verschenen

  VIDEO: Motor veroorzaakt val op slotklim, pak favorieten teruggeslagen

  Een politiemotor staat links langs de weg in de weg van het peloton.

  Drama op de Blockhaus: in de aanloop naar de slotklim stond een politiemotor in de weg van de kop van het peloton. Wilco Kelderman reed ertegen, viel en nam een pak favorieten als dominootjes mee. Kelderman moest opgeven met een gebroken vinger. Geraint Thomas, de nummer twee in de stand, lag huilend op de grond. Bijna zijn hele Sky-ploeg lag erbij. Witte trui Adam Yates werd ook opgehouden.

  Alle klassementsrenners maakten zich klaar voor de eerste aankomst op een col buiten categorie in deze 100e Giro, maar een motor die stilstond links aan de kant van de weg verbrodde het te verwachten spektakel.

  Bijna de hele Sky, in steun van Thomas, ging tegen de grond. Thomas huilde en kon pas na minuten voort. Hij werd door zijn Sky-maats op sleeptouw genomen en verloor vijf minuten. Mikel Landa, nog een helper van Thomas, werd ontredderd achtergelaten door zijn ploeg en verloor bijna 27 minuten.

  Ook witte trui Adam Yates deelde in de miserie en probeerde de schade te beperken. De Brit van Orica kwam op 4,5 minuut binnen. Kelderman verliet de koers met een gebroken vinger. Daarmee verliest Sunweb-kopman Tom Dumoulin een van zijn voornaamste helpers. "Ik weet niet wat die motor daar deed, maar dit mag niet gebeuren", foeterde Dumoulin.

  Bekijk beelden van de val:

  Team Sky likt zijn wonden, Froome leeft mee:

  Gebroken vinger voor Kelderman: