• home
 • video
 • pas verschenen

  Konovalovas verschalkt Belgen Armée en Naesen in koninginnenrit Duinkerke

  Ignatas Konovalovas reed weg op de slothelling in Cassel.

  Ignatas Konovalovas heeft de vijfde rit in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. Op de slothelling in Cassel reed de Litouwer van FDJ weg uit een kopgroepje met Sander Armée, Oliver Naesen en Clément Venturini. Venturini, de Fransman van Cofidis, lost Sylvain Chavanel af als leider. Morgen eindigt de 2.BC-koers.

  Tussen Boeschepe en Cassel in de Franse Westhoek moest het peloton negen hellinkjes van vierde categorie over, waarvan zes op het lokale circuit rond Cassel.

  Na zes van acht lokale rondes waagde Gaudin het alleen, met 16 achtervolgers in zijn zog. De Est Jakin ging op en over de Fransman, maar werd op zijn beurt voorbijgezwoegd door Naesen, Riblon, Konovalovas, Venturini en Finetto.

  In de slotronde werden de vijf bijgehaald door een tiental renners, onder wie Chavanel en Armée. In een nerveuze finale verbrokkelde de kopgroep, Chavanel moest de rol lossen door het beukwerk van Riblon voor ploegmaat Naesen.

  Naesen stak een hand uit naar de leiderstrui, maar hij raakte Armée, Konovalovas en Venturini niet kwijt. In de slotkilometer profiteerde de Litouwer, die in 2015 de Vierdaagse won, van het geloer tussen de kandidaat-eindwinnaars.

  Door de bonificaties leidt Venturini nu met 2 seconden op Armée en 7 op Naesen. Normaal verandert die volgorde op de slotdag niet meer. Venturini rekent zich echter nog niet rijk: "Er zijn onderweg nog bonificaties te sprokkelen. En ik kan pech hebben. Het is dus nog niet gedaan."

  Naesen: "Ik miste iets op het eind"

  Naesen had een plannetje, maar dat liep niet helemaal zoals gewenst: "Als team deden we het perfect, vooral Riblon was buitengewoon sterk op het eind van de wedstrijd."

  "Ik viel aan op 2 kilometer van het einde, maar had geen antwoord op de counter van Konovalovas. Jammer."

  "Nadat ik ziek was bij de koers in Frankfurt besliste ik pas drie dagen voor de eerste etappe om hier deel te nemen. Ik heb veel wedstrijden nodig. Ik voel dat mijn vorm min of meer daar is, maar ik miste iets op het eind. Toch vind ik dit een goed teken voor de toekomst." Naesen rijdt de Ronde van België van 24 tot 28 mei voor het nationale team.

  Lotto-Soudal: "Leggen ons neer bij klassement"

  Ondanks de twee seconden achterstand van Armée ziet Lotto-Soudal-ploegleider Mario Aerts een ommekeer niet meer mogelijk: "Armée is nu eenmaal geen sprinter. Ik zie niet in waar hij die achterstand kan goedmaken, al zeker niet bij de bonificatiesprints. Dus leggen we ons neer bij het huidige klassement. We zeiden vooraf dat we in de slotrit de kaart van Debusschere zullen trekken en houden woord."

  Uitslag rit 5:

  1. Ignatas Konovalovas (Lit) - 184 km in 4u52'26"
  2. Sander Armée op 3"
  3. Oliver Naesen - z.t.
  4. Clément Venturini (Fra)
  5. Mauro Finetto (Ita) - 11"
  6. Pim Ligthart (Ned) - 32"
  7. Sylvain Chavanel (Fra) - 44"
  8. Christophe Riblon (Fra) - z.t.
  9. Flavien Dassonville (Fra) - 49"
  10. Laurent Pichon (Fra) - 55"
  18. Maxime Vantomme - 2'07"
  22. Dimitri Claeys - z.t.

  Stand na rit 5:

  1. Clément Venturini (Fra) - in 21u22'22"'
  2. Sander Armée op 2"
  3. Oliver Naesen - 7"
  4. Ignatas Konovalovas (Lit) - 21"
  5. Sylvain Chavanel (Fra) - 31"
  6. Mauro Finetto (Ita) - 42"
  7. Florian Sénéchal (Fra) - 1'19"
  8. Iuri Filosi (Ita) - 1'29"
  9. Pim Ligthart (Ned) - z.t.
  10. Laurent Pichon (Fra) - 1'42"
  12. Maxime Vantomme - 2'26"
  14. Dimitri Claeys - 2'28"
  18. Jelle Wallays - 2'51"

  Tweets over koers: