• home
 • video
 • pas verschenen

  Imke Courtois neemt afscheid na het EK: "Wil stoppen op hoogtepunt"

  Red Flame Imke Courtois hangt na het EK haar voetbalschoenen aan de haak. "Ik wil meer tijd investeren in mijn doctoraat", vertelt de 29-jarige Courtois. Opvallend: haar club Standard had eerst niet door dat ze echt wou stoppen.

  "In schoonheid stoppen"

  Imke Courtois is nog maar 29, maar heeft toch beslist om na het EK in juli een punt te zetten achter haar voetbalcarrière. "Ze zeggen heel vaak dat je op je 28e op je top komt qua ervaring en ook fysiek", legt ze uit aan Sporza. "Ik heb altijd gezegd dat ik op mijn toppunt wil stoppen."

  "Het EK is echt een hoogtepunt. Je weet natuurlijk dat er altijd nieuwe hoogtepunten zullen komen, zoals het WK, maar goed. Op dit moment heb ik nog de controle om in schoonheid te stoppen en voel ik steeds meer dat er andere dingen aan mijn mouw beginnen te trekken, zoals mijn doctoraat."

  "Ik voel dat ik meer tijd wil en moet investeren in mijn doctoraat, omdat ik daarin ook wil excelleren en er echt goed in wil zijn. Dat is een andere wereld die ik wil ontdekken. Het is ook de start van nieuwe dingen in mijn leven."

  "Bij Standard geloofden ze het niet"

  Het EK in juli moet dus het orgelpunt worden voor Courtois. "Dat zou alles nog mooier maken. Maar de schrik zit er wel wat in. Als ik hier naar buiten ga en ik loop een blessure op, dan heb ik mijn laatste wedstrijd al gespeeld. Misschien zit ik niet in de selectie. Dat zijn allemaal doemscenario's waaraan ik niet te veel wil denken."

  Twijfelt Courtois dan aan haar selectie voor dat EK? "Ik vind het een beetje pedant om te zeggen dat ik er sowieso bij zal zijn. We zullen er allemaal nog voor moeten vechten en er zit veel talent in onze nationale ploeg."

  Opvallend: Courtois heeft haar laatste wedstrijd voor Standard al gespeeld, zonder afscheidsfeest. "Ik denk dat ze mij niet echt geloofden, omdat ik nog jong ben. Ik had het misschien kordater moeten zeggen. Maar ik had ook geen groot feest verwacht. We zijn kampioen geworden en daar ben ik al heel tevreden mee."

  "Trainer worden? Neen, bedankt"

  Courtois blijft wel aan de slag als analist bij Sporza. "Dat is ook iets waar ik nog in wil en kan groeien. Ik ga wat meer tijd hebben om alle wedstrijden te volgen."

  Ziet ze zichzelf ooit trainer worden? "Het heeft me nooit aangesproken om ooit coach te worden. Het is niet de mooiste job en de liefde om het spel zelf te spelen is te groot geweest om langs de zijlijn te gaan staan. Dat geeft me alleen maar stress. Dus neen, bedankt."