• home
 • video
 • pas verschenen

  Komt de NBA naar Europa? "Kan nefast zijn voor Europees basketbal"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De NBA-trofee stond vandaag te blinken in Brussel. Dat is geen toeval, want de prestigieuze Amerikaanse basketbalcompetitie lonkt in zijn zoektocht naar nog meer uitstraling en geld steeds meer naar Europa. Ex-basketballer Tomas Van Den Spiegel geeft een woordje uitleg aan Sporza.

  "De NBA wil de sprong maken"

  Terwijl in Europa de FIBA en Euroleague het Europese clubbasketbal willen claimen, zit volgens Tomas Van Den Spiegel - voorzitter van de Unie van Europese basketballiga's - aan de overkant van de oceaan "een slapende reus".

  "De NBA is het prototype van hoe een moderne liga gerund moet worden op businessvlak. Ze kijken er al 20 jaar naar Europa en willen de sprong maken."

  "Het zou kunnen dat ze naar Parijs, Londen, Madrid en Istanbul gaan om daar een Conference te maken met NBA-teams. In de VS vliegen ze nu ook al zonder problemen van het westen naar het oosten."

  "NBA kan teams laten invliegen, die hier hun matchen spelen"

  "Voor het Europese basketbal zou dat nefast kunnen zijn. Onze competities kunnen dan weggeveegd worden door iets dat veel beter georganiseerd wordt en veel meer geld genereert", gaat Van Den Spiegel verder.

  Komt er dan een Europese NBA met Europese clubs of met Amerikaanse clubs? "De NBA is zo sterk dat ze geen rekening hoeven te houden met wat er vandaag in Europa is. Real Madrid, Barcelona en CSKA Moskou betekenen iets, maar niet genoeg om die clubs te laten overnemen."

  "De NBA kan zeggen: morgen starten we met teams in de belangrijke Europese metropolen. Dan vliegen ze teams in, die hier hun wedstrijden spelen."

  Over vijf jaar Curry in Europese NBA?

  Moeten we deze denkpiste als een bedreiging zien? "We moeten afstappen van het idee dat we zelf een Europese NBA kunnen creëren."

  "Als je het als een bedreiging ziet, dan ga je verkrampen en zul je tijd en energie verspillen. We zullen het als een opportuniteit moeten zien, want zij zijn economisch een stuk beter. Dit is een kans om lokale verankering te stimuleren."

  Zien we sterspelers zoals Stephen Curry weldra dan in Europa? "Ik denk dat het niet voor volgend jaar of voor over twee jaar zal zijn. Als het gebeurt, dan vermoed ik dat het vijf jaar zal duren voor men zich aan de overstap waagt. Maar de kans is wel reëel."