• home
 • video
 • pas verschenen

  Filip Daems (38) stopt: "Lewandowski was lastig, Robben lag me beter"

  Daems houdt het na een carrière van 19 jaar voor bekeken.

  Na een profcarrière van 19 jaar houdt Filip Daems het voor bekeken. De linksvoetige verdediger heeft zijn laatste wedstrijd in het shirt van Westerlo gespeeld. "Mijn toekomst? Trainer worden zegt me momenteel niet zoveel", vertelt Daems aan Sporza.

  "Dit is het ideale moment om te stoppen"

  "Ik heb er lang over nagedacht om eventueel nog te blijven voetballen. Maar als ik nu naar een andere club vertrek, is dat voor 1 à 2 jaar. Dat lag niet voor de hand", vertelt Filip Daems, die dus niet met Westerlo in 1B gaat voetballen.

  "Dit is het ideale moment om te stoppen. Daar sta ik 100 procent achter", zegt Daems, die niet van een einde in mineur wil spreken door de degradatie van Westerlo. "Natuurlijk zou ik liever met de redding gestopt zijn. Maar zoiets kun je niet op voorhand plannen."

  En nu? "Ik heb dit niet van vandaag op morgen beslist. Er is een kans dat ik in dit wereldje blijf, maar het is nog te vroeg voor een concreet antwoord. Trainer worden? Dat zegt me momenteel niet zoveel. Als ik iets zou doen als coach, dan eerder met de jeugd."

  "Je moet ook een beetje geluk hebben"

  Filip Daems speelde 19 jaar op het hoogste niveau. Heeft hij een geheime formule? "Je moet je goed verzorgen in je carrière", legt de verdediger uit. "Niet alleen in de laatste jaren, maar ook in je jongere jaren."

  "Maar je moet ook een beetje geluk hebben en gespaard blijven van blessures. Dat heb je niet altijd zelf in de hand. Ik ben enorm blij dat ik zo lang heb kunnen voetballen."

  "Voelde me meteen thuis bij Gladbach"

  Filip Daems voetbalde bij Lierse, Gençlerbirliği, Borussia Mönchengladbach en Westerlo. "4 clubs in 19 jaar, op zich is dat niet veel."

  "Of ik mijn beste tijd in Duitsland heb gehad? Ik heb er meer dan 10 jaar gespeeld en voelde me er meteen thuis. Er was erkenning en respect. Daarom heb ik mijn contract er 3 à 4 keer verlengd."

  "Ook in Turkije heb ik een goeie tijd gehad en bij Lierse natuurlijk ook. Bij Westerlo was het op sportief vlak minder, maar ik heb geen spijt van die keuze."

  "Robben lag me blijkbaar beter dan Lewandowski"

  Wie schuift Daems, tot slot, naar voren als zijn strafste tegenstander? "Ik heb slechte herinneringen aan enkele spelers. Robert Lewandowski was heel lastig om tegen te spelen. Tegen Arjen Robben heb ik ook dikwijls gespeeld, maar hij lag me blijkbaar iets beter."