• home
 • video
 • pas verschenen

  "Geschiedenis schrijven met België op het EK"

  Vital Heynen droomt stiekem van een medaille op het EK in Polen.

  Vital Heynen (47) begint aan een nieuwe uitdaging in zijn trainerscarrière. De komende weken staat hij voor het eerst langs de zijlijn als bondscoach van de nationale volleybalploeg. "Als we in 2020 op de Olympische Spelen staan, moet ik stoppen", vertelt Heynen in een uitgebreid gesprek met Sporza.

  "Brons in Polen"

  De Red Dragons hebben de komende weken 3 grote afspraken: eerst de kwalificatiecampagne voor het WK van volgend jaar, daarna de World League en om af te sluiten het Europees kampioenschap in Polen. Maandag zijn de Belgen aan de voorbereiding begonnen, voor het eerst onder leiding van Vital Heynen.

  "Ik verwacht dat de groep zich de komende maanden ontwikkelt. Met de nationale ploeg heb je weinig tijd, maar ik wil wel een stap zetten met België", opent Heynen ambitieus.

  De Red Dragons zitten in een poule met titelverdediger Frankrijk, Nederland en Turkije. "Een hele mooie loting", vindt Heynen. "Ik ben hier om mooie verhalen te schrijven. Ik wil iets doen met de nationale ploeg wat nog nooit gebeurd is."

  "Met Duitsland heb ik op het WK van 2014 in Polen brons gepakt. Met België spelen we nu het EK in Polen. Ik zou graag de geschiedenis herhalen."

  "Verrassen in WK-voorronde"

  Voor het Europees kampioenschap staan eerst 5 WK-kwalificatiematchen op het programma. Georgië, Israël, Letland, Portugal en vice-Europees kampioen Slovenië zijn eind deze maand de tegenstanders van België.

  "Een helse klus", vindt Vital Heynen. "Als coach heb ik 14 dagen om een team klaar te stomen. Met dat team moeten we in Slovenië, tegen de vice-Europese kampioen, de kwalificatie zien af te dwingen. Dat wordt een erg zware opdracht. Ook omdat ik met enkele afwezigen zit."

  "Of het goed gaat aflopen, kan ik nog niet zeggen. Daarom vraag ik om mij af te rekenen over 3 maanden of over 2 jaar. In Duitsland stond mijn team na 3 jaar op punt. In het eerste jaar hebben we met meeval veel gewonnen. Het tweede jaar waren we goed, maar verloren we. Het derde jaar waren we goed en wonnen we."

  "Nu heb ik meer ervaring en heb ik vermoedelijk 2 jaar nodig. Misschien lukt het al in 3 maanden, maar dat blijft erg kort om een team te bouwen. Ik vind het wel een mooie uitdaging. Wie weet verrassen we al in de WK-voorronde."

  "Spelen zijn ultieme droom"

  In 2012 maakte Vital Heynen de Olympische Spelen mee als bondscoach van Duitsland. Nu krijgt hij een nieuwe kans met België voor Tokio 2020. "Dat is het eindpunt, maar ik wil al nu al presteren", legt de bondscoach uit.

  "Ik voel het wel kriebelen in mijn onderbuik. Ik wil in Tokio met de nationale ploeg het olympisch stadion binnenstappen. Daarna moet ik stoppen", lacht Heynen. "Dan heb ik alles meegemaakt in mijn trainerscarrière."

  "De Olympische Spelen zijn een ultieme droom. Die droom is ontzettend moeilijk te verwezenlijken. Daar moeten we stappen voor zetten. Dit jaar willen we al de eerste stapjes zetten."

  "Catenaccio in het volleybal"

  Vital Heynen heeft een eigen stijl. "Ik ben een groot voorstander van gecontroleerd volleybal", legt hij uit. "Dat betekent veel blokverdediging, lange wedstrijden en weinig fouten. Dat doe ik al 12 jaar met succes."

  "Je hebt 2 manieren van volleybal: je kan agressief punten najagen of je kan de tegenstander in de val lokken. Voor die laatste optie zijn de Belgische spelers klaar. De meesten zitten in de leeftijdsategorie 25 tot 30 jaar. Dan ben je rijp om het spel te controleren."

  "Noem het catenaccio in het volleybal. Ik houd van controle. Dat heb ik het voorbije seizoen ook in mijn club Friedrichshafen met succes toegepast."

  "Deroo is op weg naar wereldtop"

  Een van de Belgische internationals is aanvoerder Sam Deroo. "Een topper", vindt Vital Heynen. "Nog geen wereldtopper, maar Sam is wel op de goede weg."

  "Voorts hebben we geen grote kern, maar wel een kern met goede spelers. Dit is het ideale moment voor België om te presteren: qua leeftijd en qua groep. Ik weet niet of we over 4 jaar nog over die mogelijkheden beschikken. De komende jaren moet het lukken."

  "Daarom wil ik spelers die voor mekaar werken. Je komt niet naar de nationale ploeg om er deel van uit te maken, wel om je droom waar te maken. Ze moeten absoluut iets willen bereiken."

  "Pittige, maar wel mooie play-offs"

  De voorbije weken hebben Roeselare en Maaseik de titelstrijd in ijltempo moeten afwerken. Vital Heynen wilde graag twee weken voorbereiding voor de WK-voorronde.

  "Ik heb in januari de vraag gesteld om 3 dagen vroeger te beginnen", verdedigt Heynen zich. "We zijn ben pas op 8 mei begonnen. Van alle nationale ploegen is dat het laatst."

  "Blijkbaar was het moeilijk om tussen een aantal partijen een overeenkomst te vinden. Gelukkig zijn we in België goed in compromissen sluiten. Akkoord, de play-offs waren pittig, maar wel mooi."

  "Ik zal de spelers ook enkele dagen rust geven. Dat is erg belangrijk, vooral voor het hoofd, want daarna volgt een heel drukke periode."

  "Zoek oplossing met spelers"

  Niet alle spelers stellen zich momenteel beschikbaar voor de nationale ploeg. Vital Heynen: "Dat aanvaard ik. Niemand heeft de hele zomer afgezegd."

  "Ik denk bijvoorbeeld aan libero Stijn Dejonckheere. Hij volgt een opleiding, die hij op het einde van de maand wil afronden. Hij denkt op lange termijn en is bereid om later aan te pikken bij de nationale ploeg. Ondertussen houden we contact per sms."

  "Zo ga ik met elke speler op zoek naar een oplossing. Het helpt niet om bruggen op te blazen. Ik probeer van de nationale ploeg een mooie puzzel van te maken."

  Drukke zomer

  De Red Dragons maken zich op voor een drukke zomer. Vrijdag en zaterdag oefenen de Belgische internationals in en tegen Frankrijk. Daarna volgt het WK-kwalificatietoernooi in Slovenië.

  Programma Red Dragons zomer 2017
  datumcompetitieplaats
  24/05 - 28/05WK-voorrondeSlovenië
  02/06 - 18/06World League: groepsfaseServië, Iran en België
  04/07 - 08/07World League: eindfase *Brazilië
  24/08 - 03/09Europees kampioenschapPolen