• home
 • video
 • pas verschenen

  Van der Schueren na massaval in Duinkerke: "Geen leiders meer in peloton"

  Video player inladen ...
  0 / 0
  De zware valpartij in de openingsrit van de Vierdaagse van Duinkerke zindert vandaag nog altijd na. Hilaire Van der Schueren, ploegleider bij Wanty-Groupe Gobert, haalt fors uit.

  "Niemand ondernam iets na de valpartij"

  Hilaire Van der Schueren verloor vorig jaar met Antoine Demoitié een renner in Gent-Wevelgem. "Ik zag gisteren Vandenbergh liggen, bij wie bloed uit de mond en neus kwam. Ik zag Frison kermen van de pijn. Dan komt alles naar boven en is de koers bijzaak", vertelde Van der Schueren voor de start van de tweede rit aan Sporza.

  "Ik moet wel zeggen dat de medische diensten fantastisch werk hebben geleverd, maar toen wisten we nog niet wat er aan de hand was. Ik vreesde op dat ogenblik nog altijd het ergste."

  "Die val is op ruim 20 kilometer van de finish gebeurd. Niemand ondernam daarna iets: de koers ging zijn gang, er werd gesprint en er was een podiumceremonie. En dat alles nog voor we wisten wat er met Vandenbergh gebeurd was. Sorry, maar dat kan echt niet."

  "Ik moest inpraten op mijn renners"

  Hilaire Van der Schueren vindt dat de Vierdaagse van Duinkerke "onthoofd" is. "Het was beter om de uitslag zo te laten, maar ook om iedereen in dezelfde tijd te zetten. Dan kon iedereen vandaag met hetzelfde gevoel vertrekken."

  "Enkele renners van mijn ploeg waren gisteren zodanig in shock dat ze niet meer op de fiets wilden. Ik moest op hen inpraten. Dan wil je hen een drinkbus geven in de laatste 20 kilometer, maar dan zegt iemand dat het niet mag. Jongens toch..."

  "Er zijn geen leiders meer in het peloton"

  Waarom wordt er tegenwoordig zoveel gevallen? "Omdat de renners te veel risico's nemen. Iedereen wil vooraan zitten, maar dat kan niet. En er zijn geen leiders meer in het peloton", zucht Van der Schueren.

  "Ik heb Philippe Mariën (internationaal UCI-commissaris en veiligheidscoördinator KBWB, red.) gebeld: ik ben de enige ploegleider die gisteren gebeld heeft met de vraag of het niet beter was om de koers te neutraliseren. Niemand doet iets of neemt initiatief."

  "We moeten eerst en vooral bij onszelf kijken en respect tonen voor elkaar. Vroeger zouden 2 à 3 renners het peloton doen stoppen hebben. Maar dat gebeurt niet meer."

  Naesen: "Vernam pas na de finish dat er een val was"

  Hoe wordt er bij de renners gereageerd op de zware val van gisteren? "Ik heb pas na de finish gehoord dat er een grote valpartij was geweest", vertelt Oliver Naesen, ploegmaat van Stijn Vandenbergh bij AG2R, aan Sporza.

  "De valpartij gebeurde op een rechte weg. Iemand tikte het achterwiel van zijn voorganger aan en nam iedereen in zijn val mee. Het gebeurde dus niet in een gevaarlijke bocht of afdaling. Er viel niets aan te doen, denk ik."

  Moest de koers dan niet geneutraliseerd worden? "Natuurlijk, maar ik heb er nooit iets van geweten. Pas op 5 km van de finish merkte ik dat er nog 40 man in het peloton zat. Gewoon doorrijden neigt naar koersvervalsing."