• home
 • video
 • pas verschenen

  Opzijgeschoven topman Ethische Commissie FIFA: "Dit is een stap terug"

  Hans-Joachim Eckert (l, disciplinair) en Cornel Borbély (r, onderzoek).

  Gisteren schoof de raad van bestuur van de FIFA de twee voorzitters van zijn Ethische Commissie opzij, maar die zijn het helemaal niet eens met die "onnodige" beslissing. De Duitser Hans-Joachim Eckert en de Zwitser Cornel Borbély gaven vandaag samen een persconferentie.

  Eckert is de voorzitter van de disciplinaire kamer van de Ethische Commissie, Borbély is de voorzitter van de onderzoekskamer van de commissie.

  "De beslissing om onze mandaten niet te verlengen is een stap terug in de strijd tegen de corruptie. Er gaat nu heel wat knowhow en ervaring verloren. Dit was een onnodige beslissing en dus politiek geladen", vertelde Borbély.

  De twee vervolgden meer dan 60 officials

  Borbély en Eckert hebben niet stilgezeten. De FIFA lag de voorbije jaren dan ook stevig onder vuur. Hun twee kamers vervolgden meer dan 60 officials wegens corruptie.

  Onder meer oud-FIFA-voorzitter Sepp Blatter, zijn secretaris-generaal Jérôme Valcke en oud-UEFA-voorzitter Michel Platini werden onder hun bewind gestraft.

  Ook de handel en wandel van huidig FIFA-chef Gianni Infantino werd onder de loep genomen, maar dat onderzoek kreeg geen strafvervolg.

  Volgens Borbély is het werk nog helemaal niet af: "Er zjin nog honderden zaken hangende. Veel onderzoek is nodig", waarschuwde de Zwitser.

  De FIFA-tip zit deze week samen in Bahrein. Morgen stelt de FIFA de Griekse rechter Vasssilios Skouris en de Colombiaanse advocate Maria Claudia Rojas aan als opvolgers van Borbély en Eckert.