• home
 • video
 • pas verschenen

  Juventus en Europese finales: geen groot succes, maar er is hoop

  Kan Juventus eindelijk nog eens een Europese finale winnen?

  Juventus heeft zich gisteren geplaatst voor de finale van de Champions League ten koste van Monaco. Op 3 juni strijden ze tegen Real of Atletico Madrid voor de titel. Het is al de negende finale op het hoogste Europese niveau van "De Oude Dame", maar daar zijn ze nog niet echt succesvol in geweest. De club kon slechts twee van haar acht finales winnen. Maar een opvallende statistiek geeft de Italiaanse recordkampioen hoop op een nieuwe titel.

  Europacup I

  1973: Ajax - Juventus: 1-0

  Juventus moest in zijn eerste finale van de Europacup I meteen aan de bak tegen titelverdediger Ajax, met onder andere Johan Cruijff, Johan Neeskens en Arie Haan.

  Juventus kon in Belgrado een doelpunt in de vierde minuut van de Nederlandse spits Johnny Rep niet meer uitwissen. Het bleef 1-0. Ajax won zo zijn derde Europese beker op een rij.

  1983: Hamburg - Juventus: 1-0

  Tien jaar na de teleurstelling in Belgrado kreeg Juventus in Athene een nieuwe kans, maar "De Oude Dame" moest weer met lege handen terugkeren. De Italianen verloren opnieuw met het kleinste verschil. Felix Magath was de doelpuntenmaker met dienst bij de Duitsers.

  1985: Juventus - Liverpool: 1-0

  Derde keer goede keer voor Juventus in de Europacup, maar de dag werd overschaduwd door het Heizeldrama. Net voor de match drongen Liverpool-supporters de neutrale zone met veel Juventus-fans binnen. In de paniek die volgde werden mensen vertrappeld en stortte een muur in. Er waren 39 doden en honderden gewonden. De UEFA besliste nadien om Engelse clubs vijf jaar te bannen uit Europese competities.

  Ondanks de vele doden en gewonden werd de match gewoon gespeeld. Michel Platini maakte het enige doelpunt van de match en schonk Juventus zo zijn eerste Europacup I.

  Champions League

  1996: Ajax - Juventus: 1-1 (Juventus wint na penalty's)

  23 jaar na zijn eerste verloren finale, kreeg Juventus in Rome een kans op revanche tegen Ajax. Beide teams hielden elkaar na 120 minuten in evenwicht. Juventus kwam al vroeg op voorsprong via Ravanelli, maar net voor de rust scoorde Jari Litmanen de gelijkmaker.

  De wedstrijd moest worden beslist met penalty's. Juventus bleef het kalmst. Jugovic legde de beslissende strafschop in het mandje. Juventus veroverde zo zijn eerste Champions League-trofee, maar het was het begin van veel verdriet in Europa.

  1997: Dortmund - Juventus: 3-1

  Een jaar na de eerste Champions League-titel mocht Juventus deze keer als titelverdediger aan de finale in Berlijn beginnen. De Italiaanse recordkampioen slaagde er niet in om zijn titel te verlengen. Borussia Dortmund bleek in eigen land te sterk.

  De Duitsers wonnen met 3-1. Riedle scoorde in de eerste helft twee keer in vijf minuten. Alessandro Del Piero gaf Juventus even hoop in de tweede helft, maar invaller Lars Ricken deed twintig minuten voor tijd de boeken toe met een prachtig afstandsschot.

  1998: Juventus - Real Madrid: 0-1

  In 1998 plaatste Juventus zich voor de derde keer op rij voor de finale. Deze keer was Real Madrid de tegenstander. Het was de eerste keer dat de Spanjaarden zich konden plaatsen voor de finale van de Champions League. De club won eerder wel al zes keer de Europacup I.

  Toch haalden de Madrilenen de bovenhand in de finale in de Amsterdam. Predrag Mijatovic bezorgde Madrid zijn eerste Europese beker in 32 jaar met het enige doelpunt van de wedstrijd. Juventus bleef gedesillusioneerd achter.

  2003: Juventus-Milan: 0-0 (Milan wint na strafschoppen)

  De Champions League-finale van 2003 was een Italiaans onderonsje op Engelse bodem. Na 120 minuten stond het op Old Trafford nog altijd 0-0. Strafschoppen moesten de beslissing brengen.

  Juventus, toen al met Gianluigi Buffon in het doel, verloor de penalty's met 2-3. Sjevchenko trapte de beslissende strafschop voorbij Buffon. Het zou twaalf jaar duren eer Juve zich nog eens plaatste voor een Europese finale.

  2015: Juventus - Barcelona: 1-3

  Twee jaar geleden kwam Juventus, negen jaar na zijn omkoopschandaal en degradatie naar de Serie B, opnieuw bovendrijven in de Champions League. In de halve finale ging Real Madrid verrassend voor de bijl. 

  De vijfde Champions League-finale van de Turijners speelde zich net als in 1997 af in Berlijn en ook deze keer konden ze niet juichen. Barcelona won overtuigend met 1-3. Rakitic, Suarez en Neymar scoorden voor Barça, tussendoor milderde Morata de score.

  Opvallende statistiek geeft Juve hoop op 3e Europese titel

  De twee keer dat Juventus wel de Europacup I of Champions League won, schakelden ze telkens een Frans team uit in de halve finale en versloegen ze de titelverdediger in de finale.

  In 1985 stuurde Juventus in de halve finales Bordeaux naar huis met 3-2-winst over twee wedstrijden en veroverde. In de finale won Juve de Europacup I van Liverpool.

  In 1996 waren de Italianen in de halve finales over twee matchen te sterk voor Nantes. In de finale werd Ajax geveld na strafschoppen.

  Die statistiek kan Juventus hoop geven om dit jaar eindelijk nog eens de Champions League te winnen. De recordkampioen van Italië schakelde gisterenavond Monaco uit in de halve finale. Op 3 juni spelen de jongens van trainer Massimiliano Allegri in Cardiff wellicht tegen titelverdediger Real Madrid, tenzij er zich vanavond een mirakel onttrekt.