• home
 • video
 • pas verschenen

  Keisse over verkeersagressie: "Veel minder respect voor renners dan vroeger"

  Iljo Keisse: "Ze schelden je uit voor het vuil van de straat."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  0 / 0

  Iljo Keisse: "Ze schelden je uit voor het vuil van de straat."

  Video player inladen ...
  Video player inladen ...
  Chris Froome is de zoveelste renner op korte tijd die slachtoffer werd van verkeersagressie. Iljo Keisse, zelf ook ooit aangereden, zag het de voorbije jaren bergaf gaan met het respect. "Ze proberen zo dicht mogelijk bij je te rijden of schelden je uit voor het vuil van de straat." Bij de wielerbond vragen ze meer respect voor de renners, maar vinden ze dat de renners zich ook aan de reglementen moeten houden.

  Twee jaar geleden werd Iljo Keisse op training aangereden door een agressieve automobilist. De zaak belandde uiteindelijk in de rechtbank. "Er is de voorbije jaren veel veranderd", zegt Keisse.

  "Vroeger hadden ze nog veel respect voor wielrenners, maar onder invloed van het wielertoerisme - wielerterrorisme zoals dat ook genoemd wordt - is dat veranderd."

  "Nu is het een sport om zo dicht mogelijk bij de renners te rijden of om ons uit te maken voor het vuil van de straat."

  Volgens de wielerbond moeten de renners gewoon op het fietspad rijden (zie onder). "Maar de staat van die fietspaden laat vaak te wensen over, waardoor je wel verplicht bent op straat te rijden."

  "Je kunt het best je trainingswegen wat uit te zoeken. Bijvoorbeeld langs het kanaal. Daar kun je wel rustig je ding doen, iets wat op de openbare weg moeilijk is."

  Video player inladen ...

  Wielerbond: "Meer respect voor renners, maar ook voor reglement"

  "We hebben de voorbije weken enkele serieuze wake-upcalls gekregen", verwijst Philippe Mariën onder meer naar de dood van Michele Scarponi en het incident met Chris Froome. "We kunnen nu wel nadenken over extra maatregelen, maar we roepen vooral op dat de weggebruikers respect hebben voor elkaar én dat ze voorzichtig zijn."

  "Dat betekent dat renners die gaan trainen, of het nu nieuwelingen, profs of wielertoeristen zijn, zich aan het verkeersreglement moeten houden. Op het fietspad rijden, het reglement respecteren en dus ook stoppen voor het rood, voetgangers overlaten, stoppen aan een overweg,... Maar dat spreekt eigenlijk voor zich."

  De situatie in België heeft volgens Mariën zowel een positieve als een negatieve kant. "Er zijn nog vrij veel fietspaden in ons land. Ik was onlangs in Italië en daar is fietsen een hachelijke onderneming. Zoals ook elders in Zuid-Europa."

  "Maar Vlaanderen is wel helemaal volgebouwd. Eigenlijk is het één grote straat. Zo wordt het moeilijk voor zwakke weggebruikers om zich letterlijk recht te houden in het verkeer."

  "Toevallig hoorde ik deze week nog een ouder die bang was om zijn zoon te laten trainen. Ik kan het begrijpen dat ouders die hun kind op training of naar school zien vertrekken met de fiets ongerust zijn. Mensen hebben steeds minder respect voor elkaar, ook in het verkeer."