• home
 • video
 • pas verschenen

  Europa krijgt 3 extra tickets voor WK 2026, Afrika en Azië stevig beloond

  FIFA-baas Infantino is een vurige verdediger van het nieuwe format.

  Afrika en Azië hebben bij de herverdeling van de startplaatsen voor het WK voetbal in 2026, waar voor het eerst 48 landen zullen deelnemen, de grootste slag geslagen. Europa ziet zijn aandeel stijgen van 13 naar 16 landen. Dat was ook waar de UEFA voor gepleit had.

  In een poging om het WK voetbal in de toekomst toegankelijker te maken voor de hele wereld heeft de FIFA beslist om vanaf 2026 48 landen toe te laten aan het eindtoernooi, 16 meer dan in het huidige format.

  Europa blijft de grote slokop, met 16 van de 48 tickets ofwel één derde van de koek. Toch krijgt Europa maar 3 tickets meer dan momenteel. Afrika gaat van 5 naar 9 en Azië van 4,5 naar 8. Zuid-Amerika krijgt er amper 1,5 ticket bij. Oceanië, waar de kampioen nu nog altijd barrages moet spelen, is vanaf 2026 verzekerd van één deelnemer.

  De laatste 2 deelnemende landen worden bepaald door een play-offtoernooi in het gastland van het WK. Dit toernooi zal de huidige Confederations Cup vervangen. De Europese landen mogen niet deelnemen aan deze play-offs.

  Verdeling 48 startplaatsen

  • Europa 16 (van 13)
  • Afrika 9 (van 5)
  • Azië 8 (van 4,5)
  • Zuid-Amerika 6 (van 4,5)
  • Noord- en Midden-Amerika 6 (van 3,5)
  • Oceanië 1 (van 0,5)

  Het gastland (soms meerdere) is zoals altijd automatisch geplaatst voor het WK. Dit gaat ten koste van het quotum van het bewuste continent. Voorlopig is het gezamenlijke dossier van Mexico, de VS en Canada de enige kandidaat voor de organisatie in 2026. Tegenkandidaten hebben nog tot 11 augustus om hun kandidatuur in te dienen. Europa en Azië mogen niet meedingen, want zij hebben al de laatste twee WK's (Rusland en Qatar).