• home
 • video
 • pas verschenen

  Bakelants over de Etna: "Geen steile klim, maar wel een hele lange"

  De finish ligt op de flanken van de mythische vulkaan Etna.

  In de vierde rit van de Giro doemt vandaag de mythische Etna op. De laatste keer was in 2011. Jan Bakelants ging zijn kans op de vulkaan, maar ook Alberto Contador had een plannetje.

  🎬 Zo vloog Contador de Etna op in 2011

  Jan Bakelants zat zes jaar geleden in de vlucht van de dag en deed een gooi naar de ritzege. Zijn poging eindigde op 5,5 kilometer van de streep. Toen vloog ene Alberto Contador hem voorbij.

  De Spanjaard legde op de Etna de basis voor zijn eindzege. Die speelde hij wel kwijt na een positief staal uit de Tour van 2010. De zege op de Etna toen was voor de Venezolaan Jose Rujano.

  Bakelants: "Lampre moest per se achtervolgen"

  "De rit in 2011 leek erg op die van vandaag. We beklommen de Etna toen wel twee keer", weet Jan Bakelants nog.

  "Ik zat in een vroege vlucht met sterke kompanen als Visconti, Frank en Lastras. Veel speelruimte kregen we niet. Lampre vond het per se nodig om de hele dag te achtervolgen."

  "Jammer, want ik was de laatste uit de kopgroep die zich gewonnen moest geven. Eerst zag ik Contador en Rujano voorbijsnellen, daarna volgde er een omvangrijke groep met andere klassementsrenners."

  Bakelants kwam uiteindelijk als 21e boven op de Etna. Zijn aanvalslust zou hem wel een transfer van Lotto naar RadioShack opleveren.

  "Nog geen vuurwerk"

  "Met een gemiddelde van 7 procent is de Etna niet meteen een steile, maar wel een hele lange klim", legt Jan Bakelants uit. "De weg naar de top is 17 kilometer lang. De laatste 10 kilometer rijd je in een maanlandschap. Daar heeft de wind vrij spel."

  "Vandaag verwacht ik geen vuurwerk. De Giro is nog maar net begonnen. Ik denk dat Nibali bang is voor Quintana. En Quintana vindt het volgens mij nog te vroeg om zijn kaarten op tafel te leggen."

  "Movistar zal nog geen zin hebben om al zo vroeg de roze trui te verdedigen. En Quintana rendeert beter in de laatste week op de cols boven de 2.000 meter."

  "Misschien krijgen de vluchters deze keer wel een vrijgeleide." Bakelants denkt aan landgenoten als Bart De Clercq (Lotto-Soudal), Pieter Serry, Laurens De Plus (Quick-Step), Dylan Teuns en Ben Hermans (BMC).