• home
 • video
 • pas verschenen

  Vandenbempt: "Hoe slecht kan je als titelkandidaat zijn in volle eindsprint?"

  Peter Vandenbempt laat in zijn wekelijkse analyse zijn licht schijnen over de nakende ontknoping in de titelstrijd. "Het gaat op dit moment niet echt in stijgende lijn met de vorm van Anderlecht. Maar wie weet toont de leider tegen Club Brugge een ander gelaat."

  De belangrijkste conclusies van Vandenbempt:

  • De prestatie van Anderlecht was ondermaats
  • Preud'homme heeft nog een keer zijn tanden getoond als Club-trainer
  • Anderlecht kan tegen Club zijn geliefde spel spelen: inzakken en counteren
  • Bij een nederlaag wordt het nog billenknijpen voor Anderlecht
  • De Gentse defensie haalde nog eens het hele foutenrepertoire boven

  "De prestatie van Anderlecht was ondermaats"

  De vraag is: hoe slecht kan je als titelkandidaat eigenlijk zijn in volle eindsprint in Play-off I? De prestatie van Anderlecht was ondermaats over de hele lijn. Het voetbal was heel erg slecht. Nauwelijks druk, wat af en toe toch een van de handelsmerken is van Anderlecht.

  Het had geen antwoord op het spel van Zulte Waregem. 40 procent balbezit voor Anderlecht in eigen huis. En ik denk niet dat het tegen Barcelona was. Dat is eigenlijk gewoon om te lachen.

  Anderlecht is enkel door een gigantische dosis meeval en een goeie redding vroeg in de wedstrijd van Boeckx aan het ergste ontsnapt.

  "Stress? Tegen Gent gaf Anderlecht net blijk van cool"

  Weiler had het achteraf onder meer over de stress door de 9 op 9 van Club Brugge. Maar dat is dan vreemd, zou ik zeggen. Nauwelijks een week geleden in Gent gaf Anderlecht, nochtans ook onder grote druk, net blijk van "cool", was het volwassen, onverstoorbaar. En gisteren dus ineens niet meer.

  Anderlecht haalde maar 1 op 6 tegen AA Gent en Charleroi, maar ik vind dat het in die wedstrijden veel en veel beter speelde dan gisteren. Het middenveld was niet meer dominant, het probleem Teodorczyk wordt met de week ook groter.

  Het lijkt er op dit moment op dat het niet bepaald in stijgende lijn gaat met de vorm van de titelkandidaat. Maar kijk, 3 punten erbij, weer een stap dichter bij de titel. Meer moet dat natuurlijk ook niet zijn.

  "Preud'homme heeft kordaat ingegrepen bij Club"

  Niemand heeft echt een verklaring voor de ommekeer bij Club Brugge. Michel Preud'homme gaf zelf aan dat de periode na de vernedering op Anderlecht voor hem de moeilijkste was in bijna vier jaar Club Brugge. En dat het gevaar voor Club op rampzalige play-offs echt reëel was op dat moment.

  Meer dan hard gewerkt gaf de coach ook niet als verklaring. Ik moet zeggen dat Preud'homme in zijn laatste weken als trainer van Club Brugge de zaken dan toch heeft aangepakt. Hij heeft nog één keer zijn tanden getoond.

  Tegen Oostende, na die wedstrijd tegen Anderlecht, toch een halve ploeg veranderd. Nu in Charleroi, in volle play-offs, van doelman gewisseld. Niet evident, twee debutanten aan de aftrap gebracht. Simons op de bank gelaten, dat is toch al vier jaar zijn trouwe luitenant. Dat heet dan kordaat ingrijpen.

  "Het zogezegde jaar te veel van Preud'homme kan nog interessant worden"

  En kijk, het heeft gewerkt. Blijkbaar hebben de spelers hun eergevoel en sportieve ambitie toch laten primeren op de wat moeizaam geworden relatie met de trainer. Die is dus zelf zijn eigen weg gegaan, desnoods rechtopstaand stervend met zijn eigen principes.

  En dan ineens is daar ook weer Gouden Schoen Izquierdo, waar was die al die tijd gebleven? En is ook het geluk wel een beetje gekeerd in bepaalde wedstrijdsituaties. Dat is ook anders dan in de eerste wedstrijden van Play-off I. En kijk, dan kan Club Brugge ineens weer winnen en 9 op 9 halen.

  En dan kan dat zogezegde jaar te veel van Michel Preud'homme in Brugge, zoals we enkele weken geleden dachten, toch nog interessant worden.

  "Anderlecht zal vooral spelen om niet te verliezen"

  Kan Anderlecht zondag de titel pakken op het veld van Club Brugge? Het Anderlecht van gisteren, dat zal toch een probleem worden. Maar wie weet toont de leider toch weer dat gelaat van in Gent.

  Want de Buffalo's waren ook hypergemotiveerd, het stadion was helemaal opgewarmd, veel elektriciteit in de lucht om de titelstrijd helemaal open te gooien. Maar ze bleken uiteindelijk dan toch onmachtig. 

  Ik moet wel zeggen, de afwezigheid van Trebel zondag is wel een serieuze aderlating voor Anderlecht. Niet voor niets heeft coach René Weiler hem in ongeveer elke uitwedstrijd opgesteld voor zijn agressieve pressing en zijn rust aan de bal en natuurlijk ook zijn goede voeten.

  Tegelijkertijd is die wedstrijd van zondag er wel één zoals Anderlecht ze dit seizoen graag heeft: de bal aan de tegenstander laten, inzakken en counteren. En Anderlecht kan natuurlijk wel een stukje verdedigen.

  Het zal toch vooral spelen om niet te verliezen, denk ik, want dan is de titel eigenlijk een feit en hebben ze maar één overwinning meer nodig. Maar in het andere geval, bij een overwinning van Club Brugge, wordt het toch nog billenknijpen met net dan een verplaatsing naar Charleroi. Dan zal er pas stress zijn bij Anderlecht.

  "Een grote teleurstelling voor AA Gent"

  Gent verliest met 4-3 van Oostende. De meeste van die 7 doelpunten waren het gevolg van grote of heel grote of zelfs hilarische fouten achterin. De Gentse defensie haalde nog eens haar hele foutenrepertoire boven. Fouten die, zoals de coach aangaf, al het hele jaar door het seizoen van Gent hypothekeren.

  Met natuurlijk de ongelukkige Rami Gershon in een bedenkelijke hoofdrol. Maar ook Mitrovic en dat is opvallend slecht getimed, want Mitrovic was heel sterk in deze play-offs. Gent was in de eindronde, tot grote tevredenheid van zijn coach, secuur gaan verdedigen. Dat had ook resultaten opgeleverd. 

  Dan is het toch een grote teleurstelling voor AA Gent. Reken maar dat ze voor de match tegen Anderlecht nog volop droomden van de titel. En ineens is zelfs plaats 2 moeilijk geworden in de strijd met Club Brugge.

  Nu moet Gent even achteruit kijken en opletten dat het niet verrast wordt door KV Oostende, dat herboren lijkt. Voor alle duidelijkheid, wie zoals Gent in de winter 10 miljoen investeert, doet dat echt niet om op het einde van het seizoen de finale tegen de winnaar van Play-off II te spelen.

  Peter Vandenbempt