• home
 • video
 • pas verschenen

  Sportpsycholoog: "Sterke individuen zijn sleutel om titelstress te verdrijven"

  Nathan Kahan is een voormalig loper.

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Titelstress. Een jaarlijks weerkerend fenomeen. Gisteren ging Feyenoord er nog aan ten onder en ook bij Anderlecht begint de titelkoorts te stijgen. "Vooral de juiste mentaliteit is op zo'n moment belangrijk", zegt ex-topsporter en sportpsycholoog Nathan Kahan. "Het zijn individuen die de groep daarmee moeten besmetten."

  "De spelers moeten in een bubbel naar het stadion worden gebracht"

  Het einde van de competitie nadert en voor sommige clubs is de titel binnen handbereik. Maar om het af te maken, moeten ze wel het hoofd bieden aan het fenomeen titelstress. "Het heeft heel veel te maken met perceptie. Hoe je als groep naar iets kijkt. Dat, in combinatie met hoge verwachtingen, zorgt voor stress", zegt Kahan.

  "Stress kan ook goed zijn want daardoor stijg je soms boven jezelf uit. Je moet een goede balans zoeken tussen focus en routine. Je mag je routines niet plots verwaarlozen en alles anders gaan doen. Zo raak je ook de weg kwijt."

  "Het is belangrijk dat de entourage van de spelers ervoor zorgt dat de groep in een bubbel naar het stadion kan worden gebracht. Dat de spelers zich thuis voelen, dat de groep goed aan elkaar hangt."

  "Het is natuurlijk moeilijk om je groep op zoiets voor te bereiden. Je kan nog zo creatief zijn, spelers zullen altijd wel merken dat het op training maar om te oefenen is."

  "Individuen zijn belangrijker dan de groep"

  "De trainer speelt een heel belangrijke rol. Die moet echt het voorbeeld geven. Hij moet iets uitstralen, een krijger zijn. Op zulke momenten ligt het niet meer aan tactiek of aan de technische vaardigheden van je spelers, maar vooral aan de mentaliteit."

  "Als trainer moet je dan ook de juiste spelers eruit pikken. Spelers op wie je kan rekenen en die de rest van de ploeg positief kunnen besmetten."

  Zijn individuen dan belangrijker dan de groep? "Als groepsmens ben je op stressmomenten geneigd te kijken naar leiders. Dat zijn dan de trainers aan de kant en hun afgevaardigden op het veld."

  "Dat kan in twee richtingen werken. Ze kunnen het team aanvuren, maar als zo'n speler al vroeg rood krijgt of geblesseerd naar de kant moet, dan zie je ook die paniek."

  Wie heeft in België de beste papieren: Anderlecht of Club?

  Hoe zit het in de Belgische competitie? Anderlecht kan zondag kampioen worden op het veld van Club Brugge, maar welke ploeg is in het voordeel? "Bij Club zal er ook de nodige stress zijn. Het moet die thuiswedstrijd winnen om nog in de running te blijven."

  "Ook hier zal het afhangen van individuen. Bij Club Brugge denk ik bijvoorbeeld aan Vormer. Dat kan een speler zijn die zijn grinta kan overbrengen naar de groep. Bij Anderlecht vermoed ik dat Tielemans en Dendoncker dat kunnen. Maar ik zit natuurlijk niet in die kleedkamers."

  "Als Club wint, dan wordt het een scenario waarbij het tot in de laatste minuut van de competitie spannend blijft. Dan wint het team dat rustig kan blijven. Dat het kopje erbij kan houden."