• home
 • video
 • pas verschenen

  Rousseau: "Maak een lijst met records van de voorbije 10 jaar"

  Rousseau doet een krasse uitspraak over Griffith Joyner: "Schrap haar tijd."

  Voor Vincent Rousseau (56) hoeven niet alle records uit het verleden geschrapt te worden. De Belgische recordhouder op de marathon deed gisteren in De zevende dag een tegenvoorstel. En passant gaf Rousseau ook zijn mening over de marathon van Kipchoge in 2u00'25". "Een non-event", noemde hij het.

  "Motiveer jonge atleten met actuele lijst"

  De Europese atletiekbond wil heel wat records schrappen. Europese toptijden en wereldrecords die niet voldoen aan antidopingcriteria gaan op de schop.

  Vincent Rousseau doet een tegenvoorstel. "We mogen de oude records niet laten vallen", vindt de 56-jarige ex-loper.

  "Daarom stel ik voor om 2 lijsten op te stellen: één met alle tijden en daarnaast één met de tijden van de voorbije 10 jaar. Die laatste lijst om jonge atleten te motiveren."

  Over de recordlijst aller tijden deed Rousseau gisteren een krasse uitspraak in De zevende dag. "Schrap de chrono's van overleden atleten. Ik denk aan het wereldrecord van Florence Griffith Joyner op de 100 meter uit de jaren 80 (10"49, red). Zij is al bijna 20 jaar dood."

  "Marathon van Kipchoge was een non-event"

  Zaterdag liep olympisch kampioen Eliud Kipchoge een (georchestreerde) marathon in 2u00'25". Belgisch recordhouder Vincent Rousseau (2u07'20") is niet onder de indruk.

  "Ik vond het een non-event", stelt hij scherp. "Ze liepen achter een grote auto met een groot scherm. Dat levert een groot voordeel op: 5 seconden per kilometer schat ik. Ik won er vroeger al 5 toen ik achter een fiets trainde."

  "In de laatste 17 kilometer zal het minder geweest zijn. Laat ons zeggen dat Kipchoge nog 1 seconde per kilometer won. Ze mogen het gerust nog eens organiseren, maar laat die auto dan 100 meter voorop rijden."

  Voor de atleet Kipchoge heeft Rousseau wel veel respect. "Hij is heel sterk. Hij kan het wereldrecord (2u02'57") verbeteren, maar niet met zo'n hap als zaterdag", besluit Rousseau.