• home
 • video
 • pas verschenen

  Renaat Schotte: "Quick-Step is de wereldkampioen waaierrijden"

  "De timing van de blitzkrieg van Quick-Step was perfect."

  Renaat Schotte rijdt al een paar dagen met zijn roze Sporza-auto door Italië rond. Wat is hem deze Giro al opgevallen, zowel sportief als extrasportief? "Het nummertje van Quick-Step van gisteren noemen ze in Italië 'grande ciclismo'", zegt Renaat, die zelf misschien wel de ster was van de voorbije dagen.

  De Giro is nog maar een paar dagen oud, maar leverde toch al heel wat straffe momenten op. "Met Pöstlberger begon de Giro met een grote verrassing. Toch is de Oostenrijker zeker geen pannenkoek. Daar zullen we nog mooie dingen van zien."

  "Daarna was er in de tweede rit de eerste roze trui voor Greipel en in de derde rit de eerste ritzege in een grote ronde voor Gaviria. De vraag is niet óf hij er hierna nog zal winnen, maar hoeveel?"

  De overwinning van Gaviria was een master class waaierrijden van Quick-Step. "Zij zijn de wereldkampioen waaierrijden. Ik heb gisteren gezien hoe die ploeg met verschillende auto's op het parcours rondrijdt om het juiste moment uit te kiezen."

  "Omdat er de hele dag zoveel wind stond, wist iedereen dat er wel iets op til zou kunnen zijn. Maar niemand wist wanneer. De timing van de collectieve blitzkrieg van Quick-Step was perfect."

  "In Italië noemen ze zoiets grande ciclismo. Het was het schoolvoorbeeld van hoe je in een vlakke rit toch voor een verschil kunt zorgen. Het was niet zozeer de verrassing, maar vooral de kracht van Quick-Step die naar boven kwam."

  Video player inladen ...

  "Stuyven kan voor de paarse puntentrui gaan"

  In de sprints in de Giro valt voorlopig moeilijk een lijn te ontdekken. "Ik vind wel dat de ploegen van Orica-Scott (Ewan) en Lotto-Soudal (Greipel) er bovenuit steken."

  "In de Giro zijn het altijd wat vreemde sprints, omdat de aanloop trager is dan in bijvoorbeeld de Tour. Hierdoor zijn er meer frisse renners in de finale en is het moeilijk om als sprinterstrein de bovenhand te krijgen."

  "Er zijn ook weinig sprinters in deze Giro, omdat er niet zo veel sprinterskansen zijn. Na vandaag zijn er nog maar 4 opportuniteiten. Ik denk dat er weinig sprinters zullen uitrijden."

  "Dat biedt kansen voor Jasper Stuyven om voor de paarse puntentrui te gaan. Hij is een van de weinigen die ambitie hebben om deze trui binnen te halen."

  "Denk dat de vlucht op de Etna kans maakt"

  Voor de klassementsrenners is het morgen al meteen D-day, met de beklimming van de Etna. "Het is traditie in de Giro dat er in de eerste week al meteen een bergrit op het programma staat, maar zo'n zware rit is toch uitzonderlijk."

  "Ik denk dat de vlucht een reële kans maakt, omdat het onduidelijk is welke ploeg zijn verantwoordelijkheid zal nemen in de achtervolging. De favorieten zullen niet al te happig zijn om zo snel al in het roze te belanden. Tenzij Nibali (een Siciliaan) per se voor eigen publiek wil winnen."

  "We zullen in ieder geval al veel wijzer worden morgen. Het is een klim waarop je je niet kunt wegsteken. Er zouden al meteen heel grote verschillen kunnen zijn. Een paar minuten zelfs. Maar ik sluit ook niet uit dat de favorieten nog niet willen koersen en de verschillen beperkt blijven tot een paar seconden."

  "Onze roze Sporza-auto is een echte magneet. Iedereen heeft ons gezien"

  Een van de opvallendste figuren van de eerste dagen in deze Giro is... Renaat zelf. Dat heeft hij te danken aan zijn roze auto met het Sporza-logo. "We zijn een kleine speler in dit verhaal, maar iedereen heeft Sporza wel gezien."

  "Ik had niet verwacht dat het zo'n impact zou hebben. Ze vragen me de kleren van het lijf over de auto. Iedereen draait zijn hoofd als we passeren, er zijn veel opgestoken duimen en gisteren kwam iemand van de Giro-organisatie mij nog feliciteren."

  "Gisteren aan de finish in Cagliari is de auto honderden keren gefotografeerd. Het is echt een magneet. Daarnet kwam een Australische journalist zelfs vragen om een verhaal te maken over ons project. Er zal zeker nog iets gebeuren, maar ik weet nu nog niet wat. Dat maakt het plezant."