• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Giro-organisatie krabbelt terug: dalersklassement wordt geschrapt

  Organisatie: "De veiligheid van de renners blijft onze prioriteit."

  Video player inladen ...
  0 / 0
  Er komt dan toch geen klassement voor de beste dalers in de Giro. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt na alle commotie van de afgelopen dagen. "De veiligheid van de renners is en blijft onze prioriteit", klinkt het.

  De Giro kwam dit jaar met een nieuw idee op de proppen: een dalersklassement, waarbij de tijden van de renners in 10 afdalingen zouden worden opgemeten. Per afdaling werd er 500 euro voorzien voor de snelste renner, de eindwinnaar in het klassement zou 5.000 euro krijgen.

  Maar dat nieuws kon op weinig begrip rekenen in de wielerwereld. Renners en ploegleiders uitten hun ongenoegen op de sociale media, omdat het dalersklassement risico's zou promoten.

  Ook Tom Van Damme, de voorzitter van de Belgische wielerbond en van de wegcommissie van de UCI, was er niet over te spreken. Hij vroeg gisteren dan ook meteen een verbod.

  De organisatie van de Giro heeft daarop beslist om het dalersklassement te schrappen. "We wilden een belangrijke vaardigheid in de kijker zetten. Maar het was niet onze bedoeling om de renners in gevaar te brengen. Hun veiligheid is en blijft een prioriteit voor ons."

  "Uit de reacties leiden we af dat ons idee verkeerd zou kunnen begrepen worden. Daarom hebben we beslist om geen klassement bij te houden en ook geen prijzengeld toe te kennen aan de snelste dalers."

  Video player inladen ...