• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  De Muynck: "Enorm spijtig dat we geen ronderenners meer hebben"

  V.l.n.r.: Moser, De Muynck en Visentini in de Giro van 1978.

  Michel Pollentier (1977) en Johan De Muynck (1978) zijn de laatste Belgische eindwinnaars van de Ronde van Italië. Renaat Schotte sprak met het duo over hun succes in de laars.

  "We waren een kweekvijver voor ronderenners, maar nu valt dat stil"

  Johan De Muynck is de laatste Belgische winnaar van de Ronde van Italië. "Hoe ik toen gewonnen heb? Dat was vrij eenvoudig: ik nam de leiderstrui op de tweede dag en heb die niet meer afgestaan. Mijn tegenstanders waren toen Baronchelli, Moser en Saronni. Dat waren toch kleppers."

  "Ik kon na mijn eindzege meer op mijn eigen benen staan: ik kon het kopmanschap opeisen in de rondes en kreeg ook meer vrijheid in het opstellen van mijn koersprogramma."

  De Muynck is ook de laatste Belgische rondewinnaar tout court. "Dat is niet plezierig. Voor mij is dat wel interessant, maar dat is het eigenlijk niet. Het is enorm spijtig dat we geen ronderenners meer hebben."

  "Of ik dat destijds gedacht had? Neen, zeker niet. We zijn altijd een kweekvijver geweest voor goeie ronderenners, maar nu valt dat een beetje stil. Enkele jongeren komen er nu aan en ik hoop dat ze veel leren."

  "Ik heb het voor Kruijswijk"

  Wat doet Johan De Muynck (68) overigens dezer dagen? "Ik renoveer het huis van mijn dochter. Dat is wel fijn werk. En voor de rest fiets ik: zo'n 50 à 80 kilometer per dag."

  Wat zijn de verwachtingen van De Muynck voor deze Giro? "Ik geef Quintana toch wat voorsprong op Nibali. En bij de Nederlanders heb ik het voor Kruijswijk. Vorig jaar verloor hij de Giro na een zware val, al was dat ook zijn eigen fout. Ik verwacht nu toch een beetje revanche en bevestiging."

  Video player inladen ...

  Pollentier: "Mijn zoon is in die Giro geboren"

  Een jaar voor Johan De Muynck beleefde Michel Pollentier enkele droomweken in Italië. "Die eindzege betekende voor mij een hele verandering. Voor die Giro reed ik in dienst van Freddy Maertens, maar in de Giro heb ik ontdekt dat ik meer kon dan alleen maar knechten", zegt Pollentier.

  "Mijn zoon Frederick (verzorger bij Quick-Step Floors) is in die Giro ook geboren. Ik was niet bij de geboorte, maar als je dan een telefoontje krijgt dat alles in orde is, dan vergeet je dat niet."

  "Hoe ik toen gewonnen heb? Door het wegvallen van Freddy mocht ik mijn eigen koers rijden. Bij de eerste bergrit heb ik toegeslagen en ik heb de trui daarna niet meer afgestaan."

  "Ik was sterker dan Baronchelli en Moser. Dat was zeker niet evident. Maar ook in Italië hebben ze uiteindelijk aanvaard dat ik de beste was."

  Pollentier reed maar één keer de Giro

  Opvallend: Pollentier verscheen slechts één keer aan de start van de Giro. "Ik zat bij Flandria en voor die ploeg was de Tour belangrijk. Maar in 1977 hadden we een Italiaanse cosponsor, die per se de Giro wilde rijden. Met succes dus."

  Video player inladen ...

  Tweets van Michel Pollentier: