• home
 • video
 • pas verschenen
 • win!
 • quiz & opvallend

  Plan van atletiekfederatie om records van voor 2005 te schrappen stuit op kritiek

  Radcliffe liep in 2003 een wereldrecord op de marathon in Londen.

  Voormalig topatlete Paula Radcliffe heeft kritiek geuit op de plannen van de Europese atletiekfederatie om wereldrecords die niet aan de nieuwe normen voldoen uit de boeken te schrappen. Het zou onder meer gaan om records van voor 2005, waarvan niet meer kan worden nagegaan of er sprake is geweest van doping.

  De 43-jarige Paula Radcliffe vestigde in 2003 het wereldrecord op de marathon in Londen (2u15'25"). "Ik ben erg gekwetst, dit beschadigt mijn reputatie en mijn waardigheid", reageert de Britse op Twitter.

  European Athletics pleit voor veel strengere criteria voor het goedkeuren van Europese en wereldrecords in de atletiek. Zo wil voorzitter Svein Arne Hansen dat alle record worden geschrapt van atleten die ooit zijn betrapt op doping.

  Records van voor 2005 worden volgens de 70-jarige Noor beter niet meer als officieel erkend, omdat de Internationale Atletiekfederatie (IAAF) niet meer beschikt over bloed- en urinestalen van voor dat jaar. Radcliffe noemt de regel laf.

  "Ik heb hard gewerkt voor mijn persoonlijke records en ze zullen altijd hun waarde behouden voor mij. Ze zijn het resultaat van hard werken. Sportbonden hebben de plicht om eerlijke atleten te beschermen tegen bedriegers."

  "We hebben het in het verleden tegen sporters moeten opnemen die de boel bedrogen. De bonden slaagden er niet in een veilig speelveld te creëren. Nu dreigen we records te verliezen dankzij die bedriegers."

  Verbetering in strijd tegen doping

  Paula Radcliffe ziet wel dat de jacht tegen doping zijn vruchten begint af te werpen. "We zetten stappen vooruit maar er is nog steeds geen waterdicht systeem."

  "Dus waarom zouden we nu 2005 als uitgangspunt nemen voor een reset? Denken we echt dat een record uit 2015 helemaal zuiver is en een uit 1995 niet?"

  Tweet van Radcliffe: